/

Eigen winkel beginnen? Vergeet deze 4 dingen niet

Je hebt je eigen winkel geopend. Gefeliciteerd! We kunnen ons goed voorstellen dat er dan opeens heel veel op je af komt en je niet zo goed weet waar je moet beginnen en waar je allemaal aan moet denken. Wij helpen je! Wij hebben een lijst samengesteld van 4 zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan materialen om dingen in te verpakken of verzenden, decoratie, mogelijkheden om te betalen en nog veel meer. Mocht je hier interesse in hebben, lees dan vooral verder en ga voorbereid aan de slag!

Voorafgaand

Voordat we beginnen met de lijst willen we nog even benadrukken dat er uiteraard ook veel zaken zijn die je geregeld moet hebben voordat je überhaupt je eigen winkel hebt, zoals je KvK-inschrijving en je financiën. Ook richten we ons hier vooral op ‘normale’ winkels in plaats van online shops, dus we houden ons niet bezig met de technische aspecten van een online zaak. Mocht je meer gedetailleerd advies willen, vraag dan om hulp!

Verpakkingsmateriaal

Als je in je winkel items verkoopt die je ook wil kunnen opsturen, is het belangrijk om het juiste verpakkings- en verzendmateriaal te hebben hiervoor. Voor sieraden bijvoorbeeld zijn cellofaan zakjes goed geschikt. Deze zakjes zijn wat dikker dan normale plastic of papieren verpakkingen, zodat de fragiele sieraden wat beter beschermd zijn. Ook kunnen ze zo makkelijk door de brievenbus. Voor grotere items kun je verzenddozen gebruiken. Dozen zijn vaak beter dan plastic zakken, omdat de spullen zo beter intact blijven. Ook is karton beter voor het milieu dan plastic. Kartonnen zakken zijn ook nog een optie voor bijvoorbeeld kleding, maar voor zwaardere items zouden we dit niet aanraden. In de winkel zelf moet je kiezen voor welke tasjes of doosjes je wilt gebruiken om je producten in mee te geven aan de klant. Laat bijvoorbeeld kartonnen tasjes in verschillende maten bedrukken met je bedrijfsnaam- en logo, zodat je klanten een aandenken hebben aan je winkel en mensen op straat je bedrijf voorbij zien komen. Twee vliegen in een klap, dus!

Decoratie en indeling van de winkel

De inrichting, indeling en sfeer van je winkel zijn heel bepalend voor de boodschap die je met je winkel wil uitstralen en voor de klanten die je wil aantrekken. Doe dus vooral veel inspiratie op in andere winkels en maak van je eigen zaak een unieke plek. Met decoratie, kleur een aankleding kan je al een heleboel doen. Kies voor kleuren en prints die je mooi vindt en maak van je winkel een fijne plek waar je zelf graag komt en die uitnodigend is voor anderen. Hier heeft ook de indeling een hoop mee te maken. Zorg voor een logische indeling waarmee je klanten kan lokken en ook voor langere tijd in de winkel kan houden. Maak een mooie etalage die regelmatig verandert, pashokjes met een bankje om te zitten en genoeg haakjes om kleding aan op te hangen en leg bij de kassa’s nog wat kleine items neer.

Betalingsmogelijkheden

Kies er vervolgens voor welke betalingsmogelijkheden je gaat accepteren in je winkel. Alleen pinnen? Ook contact? Digitale betalingen? Crypto? Er zijn veel verschillende opties die je kunt kiezen. Om pinautomaten te kunnen bieden in je winkel moet je als eigenaar een bedrag betalen, en soms ook extra wanneer je creditcards wil accepteren. Digitaal betalen kan in principe altijd, wanneer beide partijen online bankieren accepteren. Dit staat soms wel wat minder professioneel. Contant betalen kon vroeger overal, maar tegenwoordig zijn er steeds meer plekken waar het niet geaccepteerd wordt. Het is een extra risico, omdat je wellicht sommige klanten kwijtraakt, maar het is wel de veiligere optie. In het geval van een overval of ongeval is er tenminste geen contant geld in de zaak aanwezig.

Social media en marketing

Als laatste aandachtspunt in deze lijst willen we het belang van social media en marketing benadrukken. Tegenwoordig kan je zoveel winst behalen door je zaak goed aan te prijzen op Instagram bijvoorbeeld. Mocht je hier zelf geen verstand van hebben, kan het echt de moeite waard zijn om hier iemand voor in dienst te nemen uiteindelijk. Hiermee kan je ervoor zorgen dat je winkel door veel meer mensen gezien wordt. Alhoewel social media ook negatieve effecten heeft, zitten er ook zeker voordelen aan die je maar wat graag moet gebruiken!