Financiële onafhankelijkheid 

Niet meer hoeven werken en gewoon je geld verdienen door achterover in je stoel te hangen. Wie wil dit niet bereiken? Tegenwoordig hoor je steeds vaker over financieel onafhankelijk worden, maar wat is dit nu eigenlijk? Hoe kan je een financieel onafhankelijk leven leiden? Moet ik gaan letten op de bitcoin koers of is investeren in vastgoed de manier? Wil jij ook op een vervroegd pensioen, dan zou ik zeker even verder lezen. 

Wat is financiële onafhankelijkheid? 

Financieel onafhankelijk, de woorden zeggen het eigenlijk al. Je inkomen is dermate hoog dat je zonder zorgen kan leven. Het centraal bureau van statistiek zegt hierover: ‘’Een situatie waarbij het persoonlijke inkomen uit arbeid of eigen onderneming hoger is dan het wettelijke minimumloon’’.

Echter wordt door velen financiële onafhankelijkheid gezien als een totaal zorgeloos leven. Je hoeft niet meer te werken omdat je voldoende hebt verdiend om de rest van je leven de onkosten te kunnen betalen. Dus hoe het CBS, financiële onafhankelijkheid omschrijft is wat anders dan hoe de meeste mensen het zien. 

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid? 

Financieel onafhankelijk worden is niet iets dat van de ene op de andere dag is gebeurd. De vraag: ‘’hoe word ik financieel onafhankelijk is dus geen gekke vraag. Er zijn verschillende manieren om geld te besparen waardoor je uiteindelijk financieel onafhankelijk kan worden. Wij zetten een aantal manieren voor je op een rij: 

  1. Zuinig leven 

Voor veel mensen is een luxe levensstijl belangrijk. Maar degene die minder geld uitgeven zullen sneller financieel onafhankelijk worden dan de luxepaardjes.

  • Investeer in crypto 

Je hoort er steeds meer over en dat is niet gek. Want wanneer jij op een goed moment instapt in een bepaalde crypto kan je snel financieel onafhankelijk worden. Zo heb je bitcoin, ethereum of litecoin, maar er zijn er nog veel meer om in te investeren. 

  • Creëer meer inkomen 

Op dit moment werk je misschien voor een baas en verdien je geen vetpot. Maar zijn er doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf? Zijn deze er niet, wat zijn dan de mogelijkheden om in je eigen tijd extra bij te verdienen? 

  • Start een bed and breakfast 

Steeds meer mensen in Nederland hebben een onderneming aan huis in de vorm van slaap accommodaties. Woon je in een aantrekkelijk gedeelte van Nederland dan kan een bed en breakfast een mooie manier zijn om financieel onafhankelijk te worden. 

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn? 

De grote vraag is nu natuurlijk, wanneer ben je financieel onafhankelijk? Dit heeft alles te maken met je uitgave patroon. Wanneer jij maar moeilijk zuinig kan leven, dan zal je meer nodig hebben om financieel onafhankelijk te worden dan wanneer je minder geld uitgeeft. Als we kijken naar de FIRE beweging (financially independent & retire early) dan heb je 25 tot 33 keer jouw jaaruitgaven aan vermogen nodig voor een vervroegd pensioen. 

De FIRE methode is eigenlijk heel simpel. Je bespaart slim geld om uiteindelijk nog slimmer te kunnen beleggen en vervolgens vroeg met pensioen te kunnen. Dit is toch wat we allemaal willen?