Word weer baas over je eigen tijd

Word weer baas over je eigen tijd
Bewust leven

Je herkent het vast wel als ondernemende moeder. Het indelen van je tijd is een uitdaging. Je wordt geleefd door de waan van de dag. Je werkt zo veel mogelijk binnen de schooltijden en ook in de avonden. Daarnaast heb je allerlei ballen in de lucht te houden. Hierdoor heb je steeds minder energie om iets voor jezelf te gaan doen. In dit artikel deel ik vijf tips om je tijd efficiënter in te plannen. Zodat je weer baas wordt over je eigen tijd met voldoende tijd én energie voor jezelf.

Hoe vaak per dag kijk jij op je smartphone? En voel je een constante en urgente druk om te scrollen en te reageren? Maar wat als dat gevoel van alsmaar sociaal moeten presteren je te veel wordt?

1. Zet geluidsmeldingen uit

Het is heel erg voor de hand liggend. Toch zie ik nog te weinig mensen hier gebruik van maken. Je voelt de druk voor jezelf steeds hoger worden. Even snel kijken, even reageren en toch nog even verder scrollen. Dat ‘even’ zorgt ervoor dat je opeens een kwartier verder bent… Je bent afgeleid van waar je mee bezig was. Het is vrij eenvoudig om het geluid op je smartphone, maar ook op je laptop of pc uit te zetten. Dit vind je vaak onder instellingen en vervolgens geluiden en meldingen. Binnen één minuut heb je deze klus gedaan. Je kunt het dus nu maar gelijk even doen

2. Begin met de lastigste taak

Plannen is een vaardigheid die vaak wordt onderschat en overschat. Ook ik kom wel eens tot de conclusie dat ik meer tijd nodig had voor een taak. Zoals mijn belastingen. Zie je steeds vaker op tegen een taak, start je dag dan met deze taak. Plan deze taak ruim in, zodat je tijd over houdt. Bereid voor de volgende keer dat je deze taak gaat doen alvast voor. Je weet inmiddels waar je valkuilen liggen. Maak het daarom voor jezelf zo makkelijk mogelijk. En lukt het dan nog steeds niet? Besteed het dan uit of vraag hulp in. En natuurlijk beloon je jezelf ruimschoots als deze lastige taak wel gelukt is. Heerlijk, een groot stuk chocola…

3. Plan jouw ideale weekplanning

Mijn weekplanning start in het weekend. Dan bekijk ik welke taken en afspraken er al staan. Vervolgens plan ik de tijd die ik nodig heb om weer op te laden. Daarna plan ik de overige taken in. Om mijzelf op te laden gebruik ik enerzijds mijn wekelijkse sportmoment met mijn vaste sportbuddy. Hoe moe ik ook ben, mijn voldoening is groot als ik toch ben gaan sporten. En als ik een drukke week heb is een tussendagje zonder verplichtingen ook écht heerlijk. Als ik een lastige taak heb, dan plan ik dit meestal in op de tijden dat ik het meest productiefst ben. Dat is meestal in de ochtend.

4. Plan een inhaaldag in

Er zijn altijd wel taken die minder urgent zijn om te doen. Om uitstelgedrag tegen te gaan, plan ik om de twee of drie weken een inhaaldag in. Op deze manier zorg ik ervoor dat alle uitgestelde taken een keer worden gedaan. Ook tijdens de vakanties is het vaak rustiger. Perfect om uitgestelde taken en klusjes te doen. De zomerperiode is vaak ideaal om aan je website te werken. Maak efficiënt gebruik van je tijd.

5. Goed is goed genoeg

Hoe leuk het ook is om zelf mijn website bij te houden, het is nooit af. Dat is eigenlijk ook wel logisch als je bedenkt dat je jezelf constant ontwikkelt. Plan twee of meerdere keren per jaar dat je kritisch naar je website kijkt. Plan daarnaast een eindtijd voor jezelf in voor de tijd dat je hiermee bezig bent. Goed is op een gegeven moment goed genoeg, want het kan altijd beter. Je merkt vanzelf dat je hierin aan het groeien bent. Je focus wordt ook steeds beter. Dus het aanpassen van je website wordt ook steeds makkelijker. Dit geldt ook voor als ik een presentatie, training of een artikel schrijf. Juist door te doen wordt je beter.

gun
jezelf tijd
om te accepteren
wat je hart al
weet


Geschreven door: Jessica Warsosemito


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie