Wat is jouw dominante gedragstype?

Wat is jouw dominante gedragstype?
Persoonlijk

Vind jij het gedrag van anderen soms lastig te begrijpen? Frustreert het je wel eens dat je collega’s soms te kort door de bocht reageren, of juist te veel aandacht vragen of verantwoordelijkheden afschuiven?
Soms helpt het enorm om met een andere bril naar een probleem of situatie te kijken, de bril van de gedragstypen bijvoorbeeld.

Elkaar tegenwerken in plaats van samenwerken

Al jarenlang zie ik in organisaties en teams hoe mensen elkaar soms tegenwerken, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is. Vooral als het erg druk is of dingen niet lekker lopen komt er gedrag naar boven dat onhandig, ineffectief of storend is. Grote kans dat er sprake is van botsende gedragstypen. Misschien herken je onderstaande gedragstypen wel. En welk gedragstype overheerst bij jou?

Ben jij een zorgzame, drukke teamplayer?

Dan zorg jij goed voor anderen, voor de harmonie en kom jij regelmatig op voor het teambelang. Een overvolle to-do lijst, zorgen en stress zijn bij jou het grootste gevaren die op de loer ligtgen.

Ben jij een directe, ambitieuze doordouwer?

Dan zorg jij goed voor jezelf, voor jouw doelen. Je wilt concrete resultaten behalen en het liefst zo snel mogelijk.Er is een grote kans dat jij regelmatig gevoelens van frustratie en onbegrip hebt omdat anderen niet meewerken.

Ben jij een ijverige, onzichtbare perfectionist?

Dan zorg jij goed voor de kwaliteit van het werk, je bent ijverig en bescheiden, een echte stille kracht. Je hebt de lat voor jezelf en dus ook voor je collega’s hoog. Onzekerheid is jouw grootste valkuil, want echt goed opkomen voor jezelf vind je niet altijd even makkelijk.

Ben jij een creatieve, ongrijpbare netwerker?

Dan zorg jij voornamelijk voor de sfeer en het plezier. Je vindt humor en creativiteit ook heel erg belangrijk. Jij hebt vast wel eens last van ongeduld, want al die problemen, procedures, regeltjes, afspraken, daar word je niet vrolijk van.

Hoe kun je omgaan met deze verschillende typen?

Als jij de drijfveren, kwaliteiten en vaardigheden van alle vier de gedragstypen in jezelf weet te ontwikkelen, kun je veel makkelijker en beter gedrag begrijpen en aansturen. De praktijk wijst echter uit dat de meeste mensen een sterke voorkeur hebben voor één gedragstype of juist één gedragstype niet of nauwelijks ontwikkeld hebben.

Als jij jezelf en je eigen gedrag eens via de bril van de gedragstypen bekijkt, welk gedragstype overheerst bij jou in lastige situaties? Zodra je dat weet, kun je bewust ander gedrag inzetten. Ik garandeer je, dan gaat er iets veranderen.

Tips om lastig gedrag te managen:

  • Als iemand gedrag vertoont dat je niet begrijpt of lastig vindt, vraag jezelf dan af wat de positieve intentie van dat gedrag zou kunnen zijn. Elk gedrag, hoe onhandig of vervelend ook, wordt gestuurd door een positieve intentie of verlangen van die persoon. Als je dat begrijpt, kun je er beter op inspelen.
  • Let erop dat iemand veel meer is dan zijn of haar gedrag alleen. Je weet niet wat er nog meer speelt of wat er aan de hand is. Dus let erop dat je niet te snel over een ander oordeelt of in een hokje duwt.
  • Praat met elkaar, niet over elkaar. Ga in contact met de persoon waar je problemen mee hebt. En stel dan vooral vragen, toon interesse. Niemand zit te wachten op goed bedoelde adviezen of feedback als het contact nog niet helemaal goed is.

 


Geschreven door: Ingrid Smit


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie