Wat er gebeurt als je jouw angst weghoudt bij je kinderen

Wat er gebeurt als je jouw angst weghoudt bij je kinderen
Bewust leven

Je wilt je kinderen beschermen tegen problemen. Als je een partner of kind hebt met angst of dwang is dit moeilijk. Wat vertel je wel of niet aan je kinderen? Hoe verdeel je je aandacht? Hoe doe je het, in liefde, goed voor je kinderen?

Annemieke woont samen met Bas en hun kinderen Fleur (9 jaar) en David (6 jaar). Bas heeft vijf jaar geleden de diagnose gegeneraliseerde angststoornis gekregen. Hij heeft gedurende drie maanden intensieve therapie gekregen. Fleur en David hadden niet in de gaten dat Bas een tijd niet werkte en wekelijks een dag therapie volgde. “Papa was veel thuis.”

Annemieke had de zorg voor drie mensen in haar gezin. Toen Bas klaar was met zijn therapie, ging het een stuk beter. Hij kon beter met zijn angsten omgaan en Annemieke merkte dat ze Bas meer kon los laten en minder hoefde gerust te stellen. Ze vond het vreemd dat het afbouwtraject van Bas, wekelijks een gesprek, na zes weken klaar was.

Angst neemt toe

Het laatste jaar zijn de angsten van Bas weer toegenomen. Annemieke is ongemerkt meegegaan in het patroon van geruststellen en het voorkomen van ‘besmettingen’. Ze zorgt weer voor drie mensen. Bas vindt niet dat hij hulp nodig heeft. Hij heeft geleerd hoe hij er mee om moet gaan en hij heeft het in de hand. Zegt hij.

“Mam,” zegt Fleur: “bij Ella thuis hoef ik niet zo vaak mijn handen te wassen. Is dat erg?” Annemieke voelt een knoop in haar maag. Bas is bang voor besmettingen. Dit uit zich onder andere door vaak handen te wassen. Zij en de kinderen nemen dat automatisch over. Dat maakt Bas rustig. Annemiek denkt dat ze haar kinderen beschermd voor de angststoornis van Bas door er niets over te zeggen. De vraag van Fleur brengt haar aan het twijfelen. “Nee hoor,” zegt ze: “Je moet wel je handen wassen als je naar de wc bent geweest en als je buiten hebt gespeeld.” Fleur knikt opgelucht. Als Bas de voordeur binnenkomt, zegt Fleur zachtjes: “Zal ik dit maar niet tegen papa zeggen? Hij wordt dan boos.” Annemieke voelt de knoop in haar maag nog groter worden.

Het omslagpunt

Voor Annemieke is dit een omslagpunt. Zij heeft met alle energie en liefde geprobeerd om de angst van Bas bij de kinderen weg te houden. Ze voelt dat ze faalt. Dit is niet wat ze wil. Haar liefde voor haar kinderen is groter dan het schaamtegevoel over de angst en rituelen van Bas, waar zij ook aan mee doet. De volgende dag belt ze een vriendin. Ze vertelt haar zorgen. Ze zegt dat ze hulp wil hebben van iemand die haar en de kinderen kan helpen. Iemand die haar situatie begrijpt en tips geeft die écht helpen. Die ervaring heeft ze bij de therapeut van vijf jaar geleden niet.

Vooral wil ze weten hoe ze haar kinderen kan beschermen tegen de angst van Bas. Hij is een ontzettend lieve vader, maar zijn angst wordt schadelijk voor de kinderen. Samen met haar vriendin gaat Annemieke op internet op zoek en vindt gespecialiseerde hulp.

De juiste hulp

Wat levert dit Annemieke op?

  • Ze vertelt haar verhaal waardoor ze zich begrepen en erkend voelt
  • Ze kan, met behulp van concrete tips, met haar kinderen bespreken wat er met Bas aan de hand is, zonder dat ze Fleur en David belast
  • Ze leert om niet in te gaan op de angst en rituelen van Bas, waardoor ze meer rust voelt en meer aandacht kan hebben voor haar kinderen
  • Bas besluit om hulp te gaan zoeken

Annemieke baalt dat ze deze hulp niet vijf jaar eerder heeft gezocht. Ze heeft gewacht tot de angst van Bas minder werd. Het is andersom. Doordat zij in beweging is gekomen, is er rust gekomen voor haarzelf en voor haar kinderen. Ze wist niet dat dit zo makkelijk was. Bonus is dat Bas nu zelf hulp heeft gezocht. Hij vindt het aangaan van zijn angst moeilijk, maar is echt gemotiveerd om het anders te gaan doen. Annemieke is trots op haar gezin.


Geschreven door: Thea van Bodegraven


Foto: Wassim Loumi


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie