Waarom authentiek zijn essentieel is voor hooggevoelige ondernemers

Waarom authentiek zijn essentieel is voor hooggevoelige ondernemers
Ondernemen

Authentiek zijn is voor iedere ondernemer belangrijk, maar voor hooggevoelige ondernemers is het zelfs essentieel. Dit heeft onder andere te maken met wat voor klanten wij aantrekken. Ik leg je graag uit waarom authenticiteit voor jou, als hooggevoelige ondernemer, nog veel belangrijker is.

Even vooraf: Het feit dat ik de term ‘hooggevoeligheid’ zoveel gebruik in dit artikel, is niet dat ik een label op je wil plakken, daar hou ik zelf ook niet van (hoewel het niets is om je voor te schamen). Het is puur om de zaken te benoemen zoals ze zijn en duidelijk te maken wat ik bedoel.

Je trekt klanten aan die op je lijken

De meeste ondernemers trekken klanten aan die voor een deel lijken op henzelf. Dat is ook logisch, want jij spreekt de taal van die klant het beste. Een potentiële klant, zal alleen een daadwerkelijke klant worden, als hij zich aangesproken voelt. Daarom trekken hooggevoelige ondernemers, vaak hooggevoelige klanten aan. Een voorbeeld: je bent burn-out coach. Zelf heb je ooit een burn-out gehad doordat alles jou teveel werd. Je hooggevoeligheid werd pijnlijk duidelijk. Misschien ontdekte je het zelfs toen pas. Je was altijd moe en lusteloos, waardoor prikkels vijf keer zo hard binnen kwamen als anders. Je besloot toen je opgekrabbeld was, dat je anderen wilden helpen ook uit hun burn-out te komen. De lessen die jij leerde, wilde je doorgeven. Inmiddels heb je een praktijk en wat schetste jouw verbazing: bijna al je klanten zijn ook hooggevoelig. Toeval? Nee, natuurlijk niet. Jij kon hun pijnpunten zo goed verwoorden, door jouw eigen ervaring hiermee, dat de klant niet anders kon dan met jou in zee gaan, het leek alsof jouw verhaal, hun verhaal was! Zo trekt bijna iedere onderneemster mensen aan die op haar lijken, dus ben jij hooggevoelig, dan zal een groot deel van jouw klanten dat ook zijn.

Jij doorziet mensen toch ook?

Een van de dingen die jou is opgevallen als hooggevoelig persoon, is dat je mensen zo snel doorziet. Daarom heb je ook een hekel aan maskers bij mensen. Je hebt veel liever dat ze zich echt laten zien, anders raak je alleen maar in de war. Zo prik jij moeiteloos heen door de zelfverzekerde houding van die coach waar je eerst mee wilde werken. Je ziet dat ze eigenlijk heel onzeker is en dat houdt je tegen om met haar te werken. Uiteindelijk kies je dan liever voor degene die aan het begin van haar webinar toegeeft dat ze zo zenuwachtig is. Degene die roept dat ze voor een lezing inlegkruisjes in haar shirt stopt om zweetplekken tegen te gaan. Dat is tenminste consistent bij wat jij ziet en voelt. Voor jouw hooggevoelige klanten is dit niet anders. Doe jij je anders voor dan je bent, dan haken ze af. Laat je dus zien zoals je bent. In al je communicatie. Praat zoals jij bent. Schrijf zoals jij bent (en zoals jij praat). Wees jezelf in filmpjes. Benoem wat toch al overduidelijk is. Zo deed ik van de week mijn eerste Facebook Live, je hoefde echt geen expert te zijn om te zien hoe spannend ik het vond, dus heb ik het maar gewoon benoemd, wel zo helder!

Je wilt jezelf toch niet vermoeien?

Vind jij het ook zo doodvermoeiend om je anders voor te doen dan je bent? Ik wel in ieder geval! Man, wat heb ik daar een hekel aan. Ik weet niet meer hoe ik dat in mijn jeugd zoveel jaar heb volgehouden! Precies daarom is het voor jouzelf ook geen goed idee om je anders voor te doen dan je bent. Dat kost bakken energie. Wees gewoon overtuigd dat je klanten met jou willen samenwerken om wie jij bent. Jij bent precies goed zoals je bent. Uniek en schitterend, precies zoals je bent. Dus vertrouw daarop en ga gewoon stralen zoals alleen jij dat kunt.


Geschreven door: Nadia Lievaart


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie