Voorop lopen en jezelf toch klein houden, kan dat?

Hoe voelt het om als pionier door het leven te gaan?

Voorop lopen en jezelf toch klein houden, kan dat?
Bewust leven

Voor- of achterlopen?
Pioniers de dingen altijd weer anders willen doen, steeds vernieuwen. Altijd opnieuw het wiel willen her-uitvinden eens je iets onder de knie hebt. Als beelddenker ben ik zo’n pionier. Ik maak het mezelf hierdoor niet altijd gemakkelijk.
Zeker als je zelf vaak niet bewust bent dat je vooruit loopt en je onbewust spiegelt aan mensen om je heen.

Wat als de leerling meester wordt?

Als je iets nieuws leert of met iets nieuws begint, dan moet je uit je comfort zone. Leren met vallen en opstaan. Leren is ook veranderen of jezelf een andere werkwijze eigen maken.
Bij de start van je leerproces voel je je waarschijnlijk nog heel klein en onhandig. Je kijkt op naar mensen die al meer ervaring hebben. De experts in dit domein.

Ik zie mezelf dan chaotisch werken. Zoeken en twijfelen om dan op het eind van de rit te beseffen: Verdorie, ik loop alweer een hele tijd mee voorop met de expert !

Ondertussen weet ik dat ik als beelddenker een super snelle leerling ben. Iets waar ik me vroeger niet altijd bewust van was. Ik twijfelde te veel aan mezelf waardoor ik mezelf steeds weer liet afremmen.
Het kon toch niet dat ik als leerling, de fouten nu al zag in het proces? Ik zal dus wel iets over het hoofd zien waardoor mijn redenering niet klopt.

De basisvraag van een beelddenker: Waarom?

Het overkwam me regelmatig in een opleiding: Ik had in een mum van tijd dezelfde kennis opgebouwd als de trainer zonder dat ik het besefte. In al mijn enthousiasme, begon ik dan vragen te stellen die vaak veel verder gingen dan de opleiding. De trainer moest dan al zijn of haar expertise uit de kast halen om een antwoord te kunnen geven.

Ofwel kon de trainer daarmee om en werd de opleiding voor alle deelnemers een rijkere ervaring.
Ofwel voelt de trainer zich bedreigd door mijn vragen en ontstaat een onaangenaam machtspel.

Zelf ben ik een beelddenker die nu haar mond probeert te houden als zo’n situatie zich voordoet omdat niet iedereen voor dit soort vragen en redeneringen openstaat. Zolang ik niet wist wat er op zo’n moment aan de hand was, ben ik meermaals als persoon hard aangepakt voor mijn domme en onrealistische vragen. Nu weet ik dat mijn omgeving me niet begrijpt omdat ik vanuit verschillende perspectieven naar dezelfde situatie kijk. Ik ervaar dus een andere beeld van de werkelijkheid dan mijn omgeving die vanuit een vast punt naar hetzelfde kijkt. Fout is deze redenering meestal niet, ze komt alleen voor anderen te vroeg omdat ze de verbanden vanuit andere hoeken niet zien.

Kennissponzen

Een beelddenker slorpt net als een spons alle kennis en informatie die op haar pad komt op. Nieuwe kennis en reeds aanwezige informatie worden in hun brein samen opgeslagen waardoor ze veel nieuwe verbanden zien en hierdoor sneller leren.


Geschreven door: Saskia SmetDeel dit artikel

Volg Vrouw&Passie