Verwachtingen loslaten en tegelijkertijd je verlangens koesteren

Verwachtingen loslaten en tegelijkertijd je verlangens koesteren
Bewust leven

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar ik vind bovenstaande lastig. Want op het moment dat ik mijn verwachtingen loslaat, merk ik dat ik mijn verlangens ook op een lager pitje zet. Het klinkt ten eerste ook een stuk makkelijker dan het is, je verwachtingen loslaten. We hebben allemaal verwachtingen. Elke dag, meerdere keren per dag.

Je hebt over van alles en nog wat verwachtingen. Van het nieuwe gerecht dat je aan het maken bent tot je man van wie je verwacht dat hij dat stapeltje op de trap mee naar boven neemt. Maar ook je dochter voor wie je hoopt (en stiekem verwacht) dat het schooladvies goed uit gaat pakken.

Laat het los

Sommige verwachtingen kan je makkelijker ‘los’laten dan anderen. Dat het recept meestal niet zo uitpakt als jij had gehoopt, daar kan je wel mee leven. Je blijft misschien ergens het beeld houden van een keukenprinses die het ene na het andere heerlijke gerecht op tafel tovert, maar je legt je er maar bij neer dat het vaker een minder groot succes is dan je had gehoopt.

Dat is alweer anders voor je man die je na twintig keer vragen om een beetje mee te helpen in huis, gewoon weer langs de stapel op de trap loopt. Frustratie en irritatie komen in je naar boven. Je weet dat je beter je verwachtingen los kan laten en er beter niet meer op kan rekenen dat je lief die stapel opmerkt, maar het geeft je waarschijnlijk al een negatiever gevoel over je man of over jezelf dan het hele hoofdstuk keukenprinses bij elkaar.

Het inspirerende artikel dat je las over ‘laat het los’ blijkt in de praktijk een stuk lastiger toe te passen als je tussen het kinderen naar clubjes toe rijden, boodschappen halen en de was in de droger mikken onderweg op de trap die stapel weer tegenkomt.  Het in het artikel vergrootte en uitgelichte ‘verwachtingen beroven je van het echte leven’  inspireren je nu niet langer meer tot het voornemen om het helemaal anders te gaan doen in huis. Nee, je lacht cynisch bij het passeren op de trap en voelt je in de maling genomen. Ja hoor, lekker zen hier, ik laat het allemaal los. Right!

Verlangens

Wat je eigenlijk doet is het verlangen loslaten om het gevoel te hebben dat jullie het samen doen. Dat is namelijk vaak het verlangen dat achter een simpele stapel op de trap zit. Het gaat eigenlijk helemaal niet zo zeer om die stapel, het gaat om wat jij wilt in een relatie. En als je niet uitkijkt is die stapel de oorzaak van het verdwijnen van dat verlangen.

Wat je eigenlijk doet is het verlangen loslaten om het gevoel te hebben dat jullie het samen doen.

Dit geldt niet alleen voor een stapel op de trap, het gaat op voor alle vlakken en gebieden van je leven. Je wilt misschien helemaal geen keukenprinses zijn maar je hebt een verlangen naar gezelligheid en huiselijkheid. Jouw dochter hoeft niet per se de HAVO te doen, je hebt het verlangen dat het goed met haar gaat en dat ze haar plekje in de maatschappij vindt.

Als het je lukt om de echte verlangens achter je verwachtingen te zien, wordt het een stuk makkelijker om je verwachtingen los te laten. Want dan ga je beseffen dat die verlangens van jou op een hele andere manier ook bewaarheid kunnen worden. Je vindt bijvoorbeeld het perfecte stokje wierook waarmee jouw huis zijn eigen unieke geur heeft en je dat meteen een gevoel van gezelligheid en huiselijkheid geeft als je binnenkomt. En je hebt een vaste “bezorg” dag met je gezin in het leven geroepen waarbij niemand hoeft te koken en je afspreekt dan zonder tv, mobieltjes, etc met elkaar aan tafel te zitten. Jouw dochter doet misschien in plaats van de HAVO de MAVO en heeft daarnaast tijd om drie keer in de week de sport te doen die ze graag beoefent. Ze zit helemaal lekker in haar vel. En om die stapel op de trap, daar lach jij om, want je hebt samen met je lief een avond per week ingepland om samen iets te doen, de week door te spreken en laat jouw ‘hubbie’ nou een strijkfetisj hebben en die taak uit jouw handen hebben genomen.

Wat zit eronder?

Elke keer dat je je gefrustreerd voelt, geërgerd, boos, wanhopig of welke andere negatieve emotie dan ook. Kijk dan eens wat eronder zit. Welk verlangen voel je daaronder? Koester dat verlangen! Laat nooit de verwachting los dat je verlangen realiteit zal worden. Maar laat wel de verwachting los op welke manier jij dat verwacht!


Geschreven door: Cisca Stasse


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie