Verslaafd zijn aan je mobiel: infobesitas

Neem je hem mee naar de wc?

Verslaafd zijn aan je mobiel: infobesitas
Bewust leven

Ligt de mobiel altijd binnen handbereik? Kijk je om de haverklap of er berichten zijn? Neem je hem zelfs mee naar de wc? Alles om maar niets te hoeven missen. Raak je in paniek als je je telefoon kwijt bent? Kans is groot dat je lijdt aan infobesitas. Watte? Ja, verslaafd zijn aan de continue stroom van nieuws, berichten, mails en films die via je mobiel binnenkomen.

Mobiele eenheid

Overal zie ik mensen staan, zitten en lopen met hun mobieltje. Zelfs op de fiets! Recent liep ik onze lokale pizzeria in. Al wachtend op mijn bestelling zie ik een jong gezin zitten. Ik denk nog: gezellig saampjes uit eten, ff bijbabbelen. Hoe was jouw dag schat? Wat heb je meegemaakt op school? Niets was minder waar. Ik zag vier heerlijke pizza’s koud worden en vier hoofden verstopt achter vier mobieltjes. Er werd geen woord gewisseld. Geen contact, niets. Terwijl ze met hun kromme nek naar hun mobiel staren, missen ze online niets. Maar ze missen het contact met elkaar: een gezin van vlees en bloed. Ze missen de schoonheid van de verse bloemen op tafel en het zanggeluid van de huis-kanarie. Ze horen niet eens de ober die langskomt om te vragen of het eten smaakt….

Maak eens echt contact, oog contact!

Het voorbeeld van dit gezin maakte me verdrietig. Er was geen oogcontact, geen lijfelijk contact. Kan je werkelijk contact maken met de mensen die je tegenkomt? Probeer ze eens recht in de ogen te kijken, zonder iets te zeggen. Kijk… zonder woorden. Echt contact, echt zien en gezien worden is veel intenser dan woorden. Probeer het eens met je partner of een vriend(in). Ga tegen over elkaar zitten, je knieën raken elkaar net niet. Geen aanraking. Alleen elkaar in de ogen kijken. Niets zeggen. Geen woorden. Observeer wat je ziet, wat je ziet achter de ogen, de emotie, laat emoties vrij. Houd dit vijf minuten vol en blijf dan tegenover elkaar zitten. Vertel om beurten wat je hebt gezien, ervaren. En als je afscheid neemt geef de persoon, ongeacht sekse, leeftijd, grootte, religie, afkomst…een knuffel. Iedereen is gebaat bij echt contact en een knuffel.

Mooie lessen uit Scandinavië

Ouders en kinderen in Denemarken zijn het meest gelukkig volgens het wereldgeluksonderzoek van de Verenigde Naties. Denen leren hun kinderen van jongs af aan dat het belangrijk is om met elkaar te spelen. En om af te spreken met familie en vrienden. Dit heet hygge en staat bovenaan de to-do-list van de Deense gezinnen. In Zweden hebben ze fika uitgevonden. De tweemaal daagse koffiepauze op het werk. De Scandinaviërs geloven er zo sterk in, dat veel Zweedse bedrijven hun werknemers verplichten om deze pauzes te houden. Ze hebben in Zweden een hoge productiviteit en een laag stresslevel. In beide situaties hebben mensen direct persoonlijk contact met elkaar.

Wat kun jij zelf doen?

Natuurlijk is tijd voor jezelf nemen belangrijk. Even helemaal niets, een wandeling in de natuur of beetje mediteren. Even geen prikkels van buitenaf: je mobieltje helemaal uit en bewust alleen zijn. Daarnaast is het ook fijn om tijd met je partner en gezin door te brengen. Bewust tijd voor elkaar vrij maken en samen leuke dingen doen. Dit hoeft niet altijd lang te duren. Hieronder een paar inspiratietips om elkaar persoonlijke aandacht te geven.

  • Zet dan in huis alle telefoons, computers en tv’s uit. Geef elkaar persoonlijke aandacht. Doe eens een bordspel of kaartspel.
  • Maak het knus en gezellig. Steek wat kaarsen aan en vertel elkaar meer over grappige en leuke belevenissen. Vermijd gevoelige onderwerpen die discussies kunnen geven.
  • Ga met z’n allen aan tafel eten en drinken. Lekker even samen genieten van een taartje bij de koffie of de chocolademelk.

Doorbreek nu de continue stroom van nieuws, berichten, mails en films die via je mobiel binnenkomen. Doe het samen! Doe het zonder je mobieltje…


Geschreven door: Simone Sinjorgo


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie