Ontdek in welke werkomgeving jij floreert

Ontdek in welke werkomgeving jij floreert
Ondernemen

In mijn werk als loopbaancoach zoomen we in op iemands ervaring, kwaliteiten en kennis. Ik merk dat coachee’s zelf ook snel inzoomen op een functie, de vacature en hoe zij daar dan bij passen. Logisch natuurlijk als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Maar ze onderschatten daarbij de invloed van de werkomgeving op hun functioneren en hun gemoedstoestand.

Een coachee triggerde me om dit artikel te schrijven. Zij vertelde me dat ze vooral nu aan het kijken is naar het soort mensen die werken bij de bedrijven waar ze interesse in heeft. Zijn dat ‘haar soort mensen’? Welke gewoontes zijn er? Hoe werken deze mensen, praten ze, gaan ze met elkaar om? En gaat mijn coachee zich daar thuis bij voelen, wordt ze door hen uitgedaagd, gaan ze elkaar snappen?

En dan heb je het alleen nog maar over de mensen. Onder werkomgeving kun je ook verstaan: de hoeveelheid mensen, het gebouw, de stad of de omgeving waar dat gebouw staat en de bedrijfscultuur. Meestal komen mijn coachees en ik er snel uit of ze bij een groot bedrijf willen werken of klein, en of het  informeel moet zijn of juist niet. Maar naar welke sfeer ze zoeken, dat wordt al wat lastiger. Want tja, er moet ook gewerkt worden en de functie moet kloppen: “Elke dag feest is nou ook weer niet nodig.”

Uh, waarom niet?

Je kan nog zoveel kennis, ervaring en kwaliteiten hebben, en die ook goed weten van jezelf, als je niet in de juiste omgeving rondloopt, komen ze er niet uit.

Je hebt anderen nodig om het beste in jezelf naar buiten te laten komen. Je hebt de juiste omgeving nodig om te floreren, in je kracht te staan. Als je gewaardeerd wordt, als je je uitgedaagd voelt en tegelijkertijd veilig om je kwaliteiten in te zetten, dan kom je in een flow. En die flow is belangrijk om geluk te ervaren op je werk.

Welke omgeving jou doet bloeien is voor iedereen anders. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, of ander werk, bedenk voor jezelf jouw ideale werkomgeving. Hoe? Daar heb ik twee leuke oefeningen voor.

1. Maak een collage van jouw ideale werkomgeving

Dit kan je ook doen als je nog niet concreet weet wat je nieuwe baan moet zijn. Ga zitten aan de keukentafel met een dik groot wit vel (A2), stiften, plakband, lijm en een hele stapel tijdschriften. Geef jezelf maximaal 45 minuten. Kies de plaatjes en teksten puur op gevoel, denk er niet te lang over na. Scheur alles uit dat jou prikkelt en maak er een collage van. Als je klaar bent, bekijk hem eens goed. Wat valt op?

Bespreek het resultaat met een vriend of vriendin. Wat zien zij?

2. Wat is in jouw leven een succesverhaal?

Iets dat je gedaan hebt waar je echt trots op bent? Vraag jezelf dit eens af. Of nog beter, laat iemand jou deze vraag stellen. Vertel erover en laat de ander waarden, kwaliteiten, alles wat opvalt, en aspecten van de werkomgeving die je noemt noteren.

Vertel alles: Wat was jouw rol / taak? Met wie werkte je samen? En hoe verliep die samenwerking? In welke omgeving was het, hoe zag het er daar uit? Wat zorgde ervoor dat jij op je best was? Wat maakte het succesvol, wat maakte dat jij je kwaliteiten inzette? Wat zeiden jouw collega’s/ de mensen die om je heen waren tegen jou?

Je mag ook meerdere succesverhalen vertellen, kleine en grote.

Misschien moet je even over een drempel heen om met iemand anders het alleen maar te hebben over hoe goed jij was. Wij vinden het gek genoeg over het algemeen lastig om het langer dan vijf minuten positief over onszelf te hebben. Stap erover heen, jij zou het ook voor een ander doen, en je zou het leuk vinden ook. Het is positief, je staat in het zonnetje en het is voor een goed doel. We weten allemaal dat iedereen valkuilen heeft. Maar alles wat aandacht krijgt groeit, en we willen nu aandacht geven aan jouw ideale werkomgeving.

Voor wat betreft het begrip werkomgeving, denk dan aan het volgende:

 • sfeer
 • bedrijfscultuur
 • leeftijd / culturele achtergrond mensen
 • waarden van het bedrijf
 • het gebouw, waar is het? (centrum stad, platteland, bedrijventerrein?)
 • inrichting van het kantoor
 • secundaire arbeidsvoorwaarden (wat vinden ze belangrijk in dit bedrijf?)
 • mensen: Wat voor karakters werken hier? Hoe staan ze in het leven? Hoe gaan ze met elkaar om?

Tips:

Een (sollicitatie)gesprek is een matchinggesprek, beide partijen kijken of er een match is, dus schroom niet om vragen te stellen.

 • Als je solliciteert of je hebt ergens een gesprek, vraag om een rondleiding, zodat je de sfeer kunt proeven. Als je twijfelt, vraag om een halve dag meelopen.
 • Vraag ernaar in hoeverre men activiteiten met elkaar organiseert buiten werk.
 • Vraag ernaar hoe zijzelf de sfeer en bedrijfscultuur omschrijven.
 • Vraag naar de manier van leiding geven.
 • Vraag naar wat jij belangrijk vindt en wat jij wilt weten.

Succes! Ik hoop dat jij de omgeving vindt waarin je straalt en bloeit en met regelmaat in een flow zit!


Geschreven door: Noël de Rooij


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie