Ontdek in 5 stappen je passie

De zin en onzin van passie

Ontdek in 5 stappen je passie
Persoonlijk

Veel mensen denken dat wanneer je je passie hebt gevonden dat dan alles goed komt. Dan pas heeft je leven echt zin. Maar wat nou als jij je passie nog niet hebt gevonden? Hoe voel je je dan? Onbehaaglijk, suf, gestresst. En wat doe je dan? Ga je naarstig op zoek naar je passie maar weet je eigenlijk helemaal niet waar je moet zoeken? En wat nou als je heel veel dingen leuk vindt, wat is dan die ene speciale passie? Wat kies je dan? Misschien ga je zelfs denken dat je helemaal geen passie hebt.

Passie betekent letterlijk hartstochtelijk. Passie is bruisende energie die ontstaat als je iets doet wat je leuk vindt en waar je enthousiast over bent. Passie is niet iets dat je kunt vinden of kunt zoeken. Passie is geen baan, geen hobby, geen ding en geen plan. Passie ontstaat door dingen te doen die je leuk vindt. En dat kunnen meerdere dingen zijn. Passie is niet gebonden aan één ding. Het kan in de loop van je leven zelfs veranderen. Vroeger vond je waarschijnlijk hele andere dingen leuk dan nu. Je kunt zelfs een passie voor iets ontwikkelen door ermee aan de slag te gaan of door je erin te verdiepen.

Passie ontstaat vanzelf als je doet wat je leuk vindt

Passie ontstaat dus vanzelf als jij dingen doet die je leuk vindt. Als je gaat zoeken naar je passie of je vraagt jezelf af wat je passie is dan kom je daar niet uit. Dat komt omdat het antwoord niet in je hoofd zit, het antwoord zit in je hart. Je kunt veel beter jezelf de vragen stellen: wat vind ik leuk, waar hou ik van, wanneer zit ik een flow, waar krijg ik energie van.

Passie ontstaat door jou, doordat jij dingen met passie doet. Dat heeft helemaal niets met de situatie zelf te maken, het heeft met jou te maken. Stel je voor je hebt saai werk. Dan kun je passief worden, niet meer doen dan van je wordt verwacht. Je kunt ook een andere houding kiezen. Wat maakt jouw werk leuk, wat kan jij toevoegen aan je werk? Stel je voor je bent bejaardenverzorger. Je kunt je werk doen volgens de richtlijnen en procedures. Je doet niet meer dan van je verwacht wordt. En je bent blij als je weer naar huis kunt gaan. Je kunt het ook anders aanpakken. Door een praatje te maken met de bejaarden die je verzorgt. Een glimlach, een kleine attentie, een kussen even opschudden.

Geef zélf betekenis aan je werk

Je maakt jouw werk betekenisvol door te ervaren dat jij de bejaarden een leuke oude dag bezorgt. En kijk eens naar je eigen werk. Er zijn vast manieren waarop jij je werk leuker kunt maken. Werkzaamheden die misschien niet tot je takenpakket horen, maar waar jij wel enthousiast van wordt. Wacht dus niet tot iets, iemand of een situatie jou blij en enthousiast maakt, maar stop er zelf enthousiasme in. Dat geldt trouwens ook voor relaties!

Uit diverse psychologische onderzoeken (o.a. van dr. Seligman) is gebleken dat de sleutel tot zingeving, een vervuld leven of een baan die je als betekenisvol ervaart helemaal niet te maken heeft met het volgen van je passie. Het heeft te maken met hoe je van betekenis bent voor anderen en de wereld. In plaats van je passie te zoeken in de hoop zingeving en betekenis te vinden werkt het juist andersom. Als je werk doet, (een hobby of vrijwilligerswerk) waarin jouw belangrijke waarden worden vervuld, jij je kwaliteiten inzet, als je uitdaging hebt, je ontwikkelt én als je van betekenis bent voor anderen en de wereld, dan raak je vanzelf gepassioneerd.

Doe alle dingen met aandacht, zorgvuldigheid en enthousiasme

Dit betekent dat het belangrijk is om alles wat je doet, met aandacht, zorgvuldigheid en enthousiasme te doen. Onafhankelijk of je de taak leuk vindt of niet. Als je een schoonmaker bent, dweil de vloeren zoals Michelangelo de Pieta heeft gebeeldhouwd, want dat geeft meer plezier en voldoening. Dat is ook wat mindfulness je leert.

Ik hou zelf totaal niet van huishoudelijk werk en schoonmaken. Gelukkig heb ik een schoonmaakster, maar ik ontkom er niet aan om af en toe zelf een poetsdoek te pakken en rommel op te ruimen. En met kinderen heb je nogal wat rommel. Het gebeurt regelmatig dat ik de spullen van de kinderen opruim en tegelijkertijd op hen mopper dat ze hun spullen niet moeten achterlaten op de plek waar ze toevallig zijn, maar dat ze hun spullen moeten opruimen in de kast. Daarmee maak ik het opruimen niet leuker voor mezelf. Integendeel ik raak boos en gefrustreerd terwijl ik stampvoetend door het huis loop. Ik kan het ook anders doen. In plaats van te mopperen en het zelf op te ruimen, kan ik mijn zinnen verzetten en de kinderen bij het opruimen betrekken ook al duurt dit dan twee keer zo lang. Het leuke is dat de kinderen dan enthousiast mee helpen en helemaal glunderen als ik zeg dat ik trots op ze ben als al hun spullen netjes in de kast liggen. Dat is voor mij én de kinderen leuker. Ook al zal schoonmaken en opruimen nooit mijn passie worden. Ik kan het wel leuker maken. En als dat al kan met vervelende klussen, wat kan er dan ontstaan als je dingen doet die je wel leuk vindt en waar je energie van krijgt? Dan gaat de passie vanzelf stromen.

Je passie hoeft niet uniek te zijn

Dit is belangrijk. Want jouw passie kan hetzelfde zijn als vele anderen. Ik heb lange tijd gedacht dat ik uniek moest zijn. Dat heeft mij lang tegengehouden om een public speaker te worden en een boek te schrijven. Wat ik vertel is immers niet nieuw. Niet uniek. Maar het gaat niet om uniek te zijn in je verlangen en je passie. De manier waarop jij het in de wereld zet is uniek. Want jij bent uniek. En je doet het net even anders dan iemand anders. Je zegt het in jouw woorden en demonstreert het op jouw manier. En dat maakt het uniek. Het is jouw unieke bijdrage, jouw geschenk aan de wereld.

Wat doe je als je geen passie en geen inspiratie hebt?

Wat doe je als je helemaal vast zit in een baan, wanneer de rekeningen zich opstapelen en je helemaal niet je passie kunt volgen, wanneer je helemaal geen inspiratie voelt en er al helemaal niet toe komt om aandacht te geven aan je verlangen. Dan is het heel belangrijk om uit die negatieve spiraal te komen, door heel klein te beginnen. Ontdek welke waarden, verlangens wel worden vervuld. Want hoe ellendig je situatie ook is, er is altijd een waarde, een verlangen dat wel vervuld wordt. Al is het alleen maar dat je nog te eten hebt, een dak boven je hoofd hebt, of tandpasta om je tanden te poetsen.

Op het moment dat je je aandacht daar op richt, dankbaar bent voor de (kleine) dingen die er wel zijn, dan creëer je een shift in je perceptie. En het gaat echt niet om wishfull-thinking. Het gaat er ook niet om dat je je ellende bagatelliseert of wegpoetst. Het betekent ook niet dat je de situatie te rooskleurig of naïef benadert. Nee je ellende mag er helemaal zijn. Het gaat er om dat je in de ellende je aandacht richt op de mensen waar je van houdt, dat je je aandacht richt op de (kleine) dingen waar je wel blij mee bent, die wel voldoen aan je belangrijke waarden. Je mag dit zo klein maken als je zelf wilt. Want het gaat erom dat je echt voelt dat een belangrijke waarde of verlangen wordt vervuld en dat je echte dankbaarheid voelt. Want anders werkt het niet. Je zult merken, dat als je dit blijft doen dat er daadwerkelijk iets verandert. Want zo werkt de wet van aantrekkingskracht. Hierdoor ga je langzaam maar zeker weer naar een opwaarts spiraal.

De 5 stappen voor een leven met passie

In plaats van naarstig op zoek te gaan naar die ene passie is het veel belangrijker om dingen te doen die je leuk vindt, hoe je van betekenis kunt zijn voor jezelf, de ander en je omgeving. Dan ontstaat passie vanzelf.

Dit zijn de 5 stappen voor een vervuld en vreugdevol leven, waarin je je geïnspireerd voelt en waarin je passie vanzelf gaat stromen.

Stap 1: Leven volgens Zijn – Doen – Hebben

Maak contact met wat voor jou belangrijk is, waar jij van houdt, waar jij blij van wordt. Dat is wie jij werkelijk bent. Laat je niet tegenhouden door de do’s en don’ts van onze maatschappij. Blijf bij jezelf. Maak contact met jouw ware verlangen en zet dit in de wereld. Dan kan de energie stromen, dan stroomt de inspiratie en voel je je gepassioneerd. Dan werkt de wet van aantrekkingskracht maximaal en komt het hebben vanzelf. Geef zélf betekenis aan de dingen, mensen en situaties om je heen. Wacht niet op betekenis of enthousiasme, het komt niet vanzelf naar je toe. Het is juist de bedoeling dat jij betekenis brengt in de wereld én dan krijg je het terug. Niet andersom. Be the change in the world you want to see. Dat is de enige weg. En dit kan in het groot én in het klein. Creëer zelf jouw waarden in jouw leven. Geef zelf betekenis aan je eigen leven en aan dat van anderen. Zet hiervoor elke dag de grootst mogelijke kleine stap.

Stap 2: Zorg voor groei en ontwikkeling

Blijf leren. Want dat geeft ook betekenis aan ons leven. Kijk maar eens naar kinderen hoe nieuwsgierig en leergierig ze zijn. Soms hebben kinderen een hekel aan school, maar dit heeft niets te maken met hun wens om te leren. Hun interesses liggen dan ergens anders dan school hen biedt. Leren, groeien en ontwikkelen zit in onze aard. Blijf uitdagingen aangaan. Want dat maakt veel positieve energie (= passie) vrij. Dan zit je in een flow.

Stap 3: Je hoeft het niet alleen te doen

Omring je met mensen die jou positieve energie geven, motiveren, stimuleren en waarderen. Creëer je eigen groep van gelijkgestemde mensen met dezelfde idealen en waarbij je helemaal kunt zijn wie je bent. Verbinding maken met anderen is belangrijk. Je hoeft het niet alleen te doen. Mensen die jou afkeuren, niet in jou geloven halen jou naar beneden en doven jouw passie, jouw vuur. Het blijft dan wel van binnen branden maar het kan er niet uit en dat voelt heel onbevredigend en dat kan leiden tot ziekte. Omring je daarom met mensen die jou positief ondersteunen. Dat is een belangrijke factor om je gelukkig te voelen, om te kunnen groeien en je passie te laten stromen. En het gaat dan niet alleen om vrienden, familie, collega’s of het starten van een eigen community met gelijkgestemden. Je kunt je ook laten inspireren door mensen op jouw vakgebied die jij bewonderd. Je kunt deze mensen volgen op social media, (online) masterclasses volgen en boeken lezen.

Ik heb op Facebook een prachtige KIBA Community: een plek voor persoonlijke en spirituele groei. Een plek waar jij je kennis en ervaring kunt delen, maar ook je vragen. Er zit ontzettend veel waarde, kennis en ervaring in deze community en er is altijd wel iemand die jou kan helpen met je vraag. Er zijn al meer dan 800 leden. Deelname aan deze community is gratis.

Stap 4: Gebruik je kwaliteiten en zet je kwaliteiten in

Doe waar je goed in bent en wordt steeds beter in wat je al kunt. Er zijn stromingen die zeggen dat je juist de dingen moet leren waar je niet goed in bent. En er zijn stromingen die jou aanmoedigen om te ontwikkelen wat in aanleg al in je zit. Ik ben voor deze laatste stroming. Want ik ben voor moeiteloosheid. Als je doet waar je aanleg voor hebt dan gaat het allemaal veel gemakkelijker. Gebruik je talenten en kwaliteiten in verschillende gebieden. Ook hierin hoef je je niet vast te leggen op maar één ding. Door jouw kwaliteiten in te zetten maak jij op jouw manier de wereld een beetje mooier.

Stap 5: Geef je kennis en ervaring door

Mensen zijn het gelukkigst als ze iets voor andere mensen betekenen. Hiervoor hoef je niet een expert te zijn in een bepaald vakgebied of hulpverlener te zijn. Je kunt op elk moment iets voor een ander betekenen. Het kan een glimlach zijn, een compliment, een arm om te troosten en schouder om op te huilen, attent zijn, aan iemand denken. Sta er bij stil hoe jij herinnerd wil worden, wat zou jij fijn vinden als mensen over je zeggen als je er niet meer bent. En toon deze eigenschappen nu in je dagelijkse leven.


Geschreven door: Sabine Hess


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie