Ondernemen is je groot maken

Ondernemen is je groot maken
Ondernemen

Veel ondernemers om mij heen worstelen om zichzelf te laten zien. Ik heb gemerkt dat meer dan welke marketingstrategie ook, succesvol ondernemen draait om je groot durven maken.

Durf jij zichtbaar te zijn?

Veel ondernemers zijn stiekem onzeker over een deel van zichzelf. Dat hoeft niet eens over hun onderneming te zijn, maar kan ook gaan om hun uiterlijk, hun stem, hun schrijven. Een zichtbare ondernemer wordt gevonden. Een die zich verstopt, blijft in de schaduw van anderen. En jij, lieve collega ondernemer, bent het waard om gezien te worden! Jouw stem is goed genoeg voor een podcast of audio, als jij dat ambieert. Je uiterlijk is mooi genoeg voor een video of webinar. En je schrijven is –soms misschien met een beetje hulp- goed genoeg voor een blog, artikel of nieuwsbrief.

Je klanten kunnen niet wachten om jou te leren kennen

Je klanten willen jou zien, horen en lezen wat je te vertellen hebt. Het liefst zien ze dat jij alle manieren om je te leren kennen aanbiedt, zodat ze kunnen kiezen wat bij ze past. De een leest graag je blogs, om je te leren kennen, om te leren van jouw expertise, om jouw advies te lezen. De ander bekijkt liever een video, omdat hij niet zoveel met letters heeft, maar je liever ziet en hoort. En weer een ander vindt het fijn om jouw audio te beluisteren, tijdens autoritjes, of tijdens een wandeling of het hardlopen. Het belangrijkste daarbij is dat ze jou willen leren kennen, als mens, want uiteindelijk wordt een groot deel van de beslissing om met jou in zee te gaan, bepaald door of ze in jou, als mens, iemand zien die ze vertrouwen. Waar ze datgene waar ze hulp bij willen, bij durven neerleggen. Dat maakt kwetsbaar en je kwetsbaarheid leg je niet neer bij iemand die je niet vertrouwt of niet kent.

Stap uit de schaduw

Succesvol ondernemen, betekent dus uit de schaduw stappen en vol in de zon gaan staan. Durven te stralen. Durven te zijn wie jij echt bent. Mensen prikken feilloos door “nep” heen. Zou jij zaken doen met iemand die je niet kent of waarvan je ziet dat hij een masker op heeft? Dus neem die video op, zeg gerust dat je het spannend vindt. Neem die audio op, vertel jouw unieke boodschap. En schrijf dat blog, steeds weer. Neem een thema dat voor jou speelt die week en schrijf. En als je inspiratie hebt voor drie blogberichten, omdat er veel speelt, dan schrijf je er lekker drie. Dan heb je nog wat voor de komende tijd. Gebruik momenten van inspiratie optimaal. Vraag tips aan anderen als je ze nodig hebt. Volg een webinar met tips. Zoek schrijfhulp als je een schrijfblokkade hebt of moeite om je woorden gestructureerd of correct op papier te zetten. Doe wat je moet doen om te leren vertrouwen op jezelf en uit die schaduw te stappen. Mensen willen je zien, dus ga in het licht staan!


Geschreven door: Nadia LievaartDeel dit artikel

Volg Vrouw&Passie