Mijn leven en lichaam doen pijn. Kan je me snel fixen?

Zorg en kies voor jezelf!

Mijn leven en lichaam doen pijn. Kan je me snel fixen?
Gezond leven

Deze week belde een vrouw of ik haar snel kon helpen. Ze kan niet meer. Haar lichaam doet pijn. Haar leven is een grote chaos, maar ze heeft nu echt geen tijd om ziek te zijn. Volgens haar bedrijfsarts zit ze in een burn-out. Nou, dat viel wel mee, hoor. Okay, ze is best druk met werk en gezin. En veel mensen in haar omgeving zijn overleden. Komt allemaal tegelijk. Maar ja, wie heeft dat niet? Ach, gewoon twee weken vakantie en met jouw tips, dan ben ik toch zo gefikst!

Rennen, vliegen en maar doorgaan

Het lijkt soms wel of iedereen om mij heen in de hoogste versnelling staat. Alles moet snel. En zoveel tegelijk. Hoe zit dat bij jou? Ren je ook van afspraak naar afspraak? Puilt je agenda uit? Altijd druk, piekeren, malen? Als je het uit-knopje even niet meer weet te vinden, dan kan je hierdoor nergens meer van genieten. Voordat je het weet heb je ook last van kleine lichamelijke klachten. Maar heb je jezelf ook wel eens afgevraagd waarom je steeds die knallende koppijn hebt? Of die zeurende pijn in je maag? Pillen kunnen de symptomen van de pijn verlichten, maar de vicieuze cirkel waar je wellicht in zit verdwijnen niet vanzelf.

Sta eens letterlijk stil

Gun jezelf eens tijd en rust. Even bewust geen telefoon, pc of afspraken. In stilte kun je namelijk veel beter luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Wanneer was de laatste keer dat jij jezelf tot prioriteit maakte? Dat jij even op nummer 1 stond? Het nieuwe jaar is in volle gang en jij had vast een paar goede voornemens. Maar wees eens eerlijk… Ben je inmiddels afgeleid door het drukke leven dat jou omringt? Het gaat vaak onopgemerkt. Voordat je het weet staat je agenda weer bomvol met afspraken. Werk, gezin, sport, vrienden, noem maar op. Nog even dit, nog even dat.


Zorgen voor jezelf, het is een keuze!

Ons hele leven is altijd in beweging. Alles van je wieg tot je graf is een grote leerschool en wat jij problemen noemt, zijn eigenlijk levenslessen. Het is misschien cliché, maar sommige dingen kun je simpelweg niet beïnvloeden. Maar wel de manier hoe je ermee omgaat. Wanneer stop jij om steeds voor anderen te zorgen en hierbij jezelf te vergeten? Leef vanuit je hart en jaag je eigen dromen na. Dat is ook een keuze!

Zie hieronder mijn tips!

  1. Sta letterlijk stil bij de dingen die je doet op een dag. Ga er eens bij zitten. Kies bewust voor dat momentje in stilte, helemaal voor jou alleen. Vraag jezelf dan af waar je op dat moment behoefte aan hebt. Wat heb jij echt nodig?
  2. Kom van die bank af, kom in beweging! Even geen telefoon, pc, tv of afspraken. Ga de natuur in en luister naar de geluiden van de vogels, bomen en voel de wind door je haar.
  3. Kijk welke negatieve gedachten invloed op je hebben. Misschien ervaar je boosheid, achterdocht, haat, angst? Voel wat die emoties met je ademhaling doen en hoe gespannen je lijf er van is. Wees als het ware je eigen psycholoog en leer deze gevoelens en ademhaling herkennen.
  4. Probeer eens te mediteren of een andere vorm van stilte op te zoeken die bij je past. Het is DE methode om je geest te ontdoen van negatieve gedachten en een gespannen lijf.Zet jezelf weer op nummer 1! 

Geschreven door: Simone Sinjorgo


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie