Jezelf ziek denken. Kan dat?

Ga doen wat je blij maakt

Jezelf ziek denken. Kan dat?
Gezond leven

Iedereen heeft wel eens gehoord van het placebo effect. Dit is wanneer je geneest door een pil die er uitziet als een medicijn, maar waar in werkelijkheid geen geneesmiddel inzit. Je denkt dat die pil je helpt genezen. Het tegenovergestelde van het placebo effect is het nocebo effect. Dit is jezelf ziek denken doordat je iets negatiefs verwacht. Wist je dat die gedachten dodelijker kunnen zijn dan bijvoorbeeld een ziekte als kanker? Maar ook dat ze geneeskrachtiger kunnen zijn dan welk medicijn dan ook?

Het is allemaal perceptie

Als je dag in dag uit denkt aan wat je niet kunt, dat die ene persoon je toen zo gekwetst heeft, dat het je toch niet gaat lukken, dat je ongeneeslijk ziek bent, of je blijft jarenlang met een schuldgevoel rondlopen, dan gaan die gedachten op een gegeven moment je hele leven beïnvloeden.  Niet alleen je humeur, houding of gevoel van eigenwaarde, maar ook je vitaliteit en gezondheid. Ze worden een deel van wie jij bent.

Toen ik kanker had zeiden de mensen om me heen steeds dat ik positief en optimistisch moest zijn. Ze bedoelden het goed, maar gaven me af en toe een schuldgevoel omdat ik me helemaal niet zo voelde. Het gaat bij het genezen van kanker ook niet om optimistisch en positief zijn, want er zijn heel veel positieve mensen – ondanks hun optimistische houding – toch overleden. En negatieve, pessimistische mensen die het hebben overleefd. Positief doen kan je genezing zelfs saboteren wanneer je je van binnen niet zo voelt.

Wanneer je denkt dat je gaat sterven … 

Wat is dan wel belangrijk? Wat je denkt en wat je in je gedachten ziet gebeuren. Wist je dat je de uitkomst van je ziekte kunt veranderen (zowel positief als negatief) door er anders over te denken?

Dr. Larry Dossey is één van de meest vooraanstaande pioniers op het gebied van de rol van de geest en van spiritualiteit in de gezondheidszorg. Hij vertelt in zijn boek ‘The Extraordinary Healing Power of Ordinary Things: Fourteen Natural Steps to Health and Happiness’ over een 50-jarige advocaat die van zijn arts te horen had gekregen dat hij waarschijnlijk alvleesklierkanker had. Hij moest nog een aantal testen ondergaan om het te bevestigen. De advocaat zei dat hij niet geopereerd wilde worden omdat dat volgens hem toch geen zin meer had. Alvleesklierkanker was ongeneeslijk, dat overleefde niemand. Dr. Dossey vertelde hem dat dat niet zo was. Er zijn mensen die deze vorm van kanker overleven. Maar de advocaat was doodsbang, geloofde dat hij terminaal was, en die nacht is hij overleden. Het was voor hem overduidelijk dat hij zeer binnenkort aan zijn ziekte zou overlijden. Dit was het plaatje dat hij voor zich zag. Omdat hij door zijn grote angst het beeld in zijn hoofd versterkte, werd wat hij dacht een self-fulfilling prophecy en manifesteerde hij precies wat hij dacht en verwachtte. De advocaat was slachtoffer van het nocebo effect. De afstand tussen waar hij was en waar hij wilde zijn, was in zijn gedachten te groot om nog te kunnen overbruggen.

Denk bijvoorbeeld aan die vrouwen die uit angst preventief hun gezonde borsten hebben laten verwijderen omdat ze het BRCA gen dragen. 

Het zijn echter niet je genen die je ziek maken, maar je gedachten erover en wat jij steeds tegen jezelf zegt.

De meeste vrouwen met het BRCA gen krijgen geen borstkanker. Ook tweelingzussen met het gen ontwikkelen niet allebei borstkanker. Maar de zus die als gevolg van haar denken, haar woede opkropt, er alles aan doet om geen borstkanker te krijgen en haar hele leven haar best doet om anderen te pleasen, zal sneller borstkanker ontwikkelen dan de zus die daar helemaal niet mee bezig is, geniet van het leven en alleen maar dingen doet die haar blij maken.

Wist je dat het is bewezen dat vrouwen die geloven dat ze gevoelig zijn voor hart- en vaatziekten vier keer meer kans hebben om te sterven?

Niet omdat ze ongezonder eten, een hogere bloeddruk of een hoger cholesterolgehalte hebben, of hartaandoeningen meer in de familie voorkomen. Het enige verschil tussen de twee groepen was hun overtuiging.

Er zijn ook verhalen bekend van patiënten die zijn overleden op basis van een foute diagnose. Bijvoorbeeld het verhaal van de patiënt die met longkanker op dezelfde kamer lag als een patiënt met longontsteking. Op een dag verwisselde de verpleegkundige per ongeluk hun gegevens en zei ze tegen de patiënt met longontsteking dat hij kanker had en binnen een jaar zou overlijden. Het resultaat was dat de kankerpatiënt die dacht dat hij longontsteking had nog jaren leefde en de patiënt met longontsteking binnen het jaar overleed.

Verwacht altijd een wonder

De invloed van wat anderen over je uitspreken kan je enorm beïnvloeden. Vooral als het gebeurt door iemand waar je tegenop kijkt of ziet als een autoriteit. Iedere keer wanneer een arts tegen je zegt dat je een ongeneeslijke ziekte hebt, of dat je voor de rest van je leven een bepaald medicijn moet slikken, of dat je nog 3 maanden te leven hebt, spreekt hij onbedoeld eigenlijk een soort vloek over je uit. Deze moet meteen ontkracht en verbroken worden, want als je gelooft wat hij zegt, kan dat jou innerlijk zo beïnvloeden dat je ook keurig na 3 maanden overlijdt. Precies zoals voorspeld was. Terwijl het helemaal niet zo hoeft te zijn. 

Denk maar aan het verhaal van de Amerikaanse oncoloog dr. Farid Fata, die in juli van dit jaar werd veroordeeld tot 45 jaar gevangenisstraf, want hij had aan circa 550 gezonde mensen chemo gegeven omdat hij daar veel geld (ruim 15 miljoen euro) voor kreeg. Stel dat je zijn ‘deskundige mening’ had geloofd? 

Het is dus heel belangrijk dat je niet zomaar gelooft wat over jou wordt verteld en dat je ook geen negatieve dingen over jezelf uitspreekt zoals de advocaat deed in bovenstaand voorbeeld.

Focus altijd op wat je wilt in plaats van op wat je niet wilt, om te voorkomen dat je eigen denken je grootste vijand wordt.

Volgens de Duitse neuroloog Heier, die het boek schreef ‘Nocebo. Wer’s glaubt wird krank’, zijn er mensen met rugafwijkingen die na het zien van de röntgenfoto van hun rug helse pijnen kregen. Puur als gevolg van hun eigen denken, omdat er geen fysieke redenen voor waren.  Hij zegt: “Wie die afwijkingen aan zijn rug eenmaal heeft gezien, zal nooit meer van zijn pijn herstellen. Die beelden krijgt hij niet meer uit zijn hoofd.” Wat je denkt is super krachtig. Daarom raadt hij ook af om bijsluiters te lezen met ellenlange lijsten nare bijwerkingen, omdat wanneer je gelooft wat er staat, je alleen door je denken de bijwerkingen al kunt gaan creëren en manifesteren.

Wist je dat ongeveer 60% van de patiënten die chemo krijgen al misselijk worden voordat ze de chemo daadwerkelijk krijgen? Ze verwachten misselijk te worden en als gevolg daarvan gebeurt het ook.

Maak jezelf daarom niet gek met je eigen angstige gedachten, maar blijf jezelf gezond en vitaal zien. Verwacht altijd een wonder. Blijf geloven in wat mogelijk is.

Gebruik je denken als ziektebestrijder

Laat je angst niet groter worden dan je geloof in herstel, maar zie jezelf in gedachten constant zoals je zou willen dat het is: blij, vrolijk, succesvol, vitaal en super gezond. Maak dit plaatje zo groot mogelijk. Als je dit beeld namelijk beperkt, beperk je je kansen om je gewenste doel te bereiken. Je lichaam voert alleen maar uit wat jij haar verteld. Doe alsof je wat je wilt al hebt ontvangen en wees daar dankbaar voor zodat je er een magneet van wordt en het zich sneller kan manifesteren. 

Wat geloof je?

Ik denk dat er niet zoiets bestaat als een ongeneeslijke ziekte, alleen ongeneeslijke mensen. We weten alleen nog niet hoe we ons denken zo optimaal kunnen inzetten dat we altijd van alle ziektes genezen. Dat wat we nog niet weten over genezing, is nog steeds veel groter dan wat we wel weten. Wil je je kans op genezing vergroten dan zou ik beginnen met het ontgiften van je denken door op een andere manier naar de dingen te gaan kijken en vanaf vandaag elke dag iets te doen waar je blij van wordt.


Geschreven door: Yvette van Boven


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie