Zo versla je je innerlijke vijanden

Zo versla je je innerlijke vijanden
Persoonlijk

We hebben allemaal dromen. Dromen van succes, rijk zijn, de ideale relatie hebben of die wereldreis maken. Toch zullen veel van die dromen nooit uitkomen. Waarom? Omdat de meeste mensen nooit een enkele poging doen om hun doel te bereiken. De reden: dat stemmetje van twijfel in hun hoofd. Veel mensen zijn hun eigen ergste vijand. Hier zijn 10 manieren om je te helpen jouw innerlijke vijanden te verslaan waardoor je je kans op je droomleven kunt vergroten.

1. Angst

Iedere keer wanneer je iets nieuws onderneemt word je geconfronteerd met  je angsten. Normaal als je angst voelt ga je die rationaliseren en beredeneren, met als gevolg dat je je angst wegstopt. Maar wil je je doel bereiken dan zul je de confrontatie met je angsten aan moeten gaan. Pas als je door die angst heen gaat kom je bij je moed. Je wordt niet geboren met moed, maar ook niet met angst. Angst ontstaat door je eigen ervaringen en wat je erover bent gaan denken.

2. Blijf niet stilstaan bij fouten uit het verleden

Iedereen maakt fouten. Als je maar blijft herkauwen wat je ooit fout hebt gedaan, zul je nooit verder komen in het leven. Sta jezelf toe om je fouten te verwerken. Vraag aan jezelf: Wat heb ik hiervan geleerd? Wat kan ik de volgende keer anders of beter doen? Hoe kan ik deze ervaring omzetten in iets positiefs?

3. Onverschilligheid

Iemand zei ooit: Het tegenovergestelde van liefde is niet haat, maar onverschilligheid. Het tegengestelde van hoop is niet leven zonder hoop, maar onverschillig in het leven staan. Onverschilligheid tast alles aan, het sust in slaap en doodt nog voordat het jou doodt. De onverschilligheid is het meest verraderlijke van alle gevaren. Het tegengestelde van leven is niet dood, maar onverschilligheid voor leven en dood.” Dit geldt ook voor je dromen waarmaken. Onverschilligheid is een wolf in schaapskleren, die je dromen van je afpakt. Wanneer je een paar keer geprobeerd hebt je dromen waar te maken, maar het is niet gelukt pas dan op voor onverschilligheid die zegt dat het niet uitmaakt. Als je hier in mee gaat, sta je niet meer open voor nieuwe mogelijkheden en verlies je je passie. Onverschilligheid sluit je geest. Het laat je levenslust langzaam uit je wegebben.

4. Twijfel

We hebben allemaal de potentie om te bereiken wat we willen. Mensen die aan zichzelf twijfelen, zien echter vaak alleen maar de nadelen van dingen en doen daardoor uiteindelijk niks. Als je twijfelt vernietig je zelf je mogelijkheden om je doel te bereiken en je dromen waar te maken. Twijfel is vaak ook een onbewuste reden om iets niet te hoeven doen.

5. Je zorgen maken

We maken ons allemaal wel eens zorgen, wat niet erg is. Het houdt je alert. Je moet je echter niet teveel zorgen maken, omdat dat geen enkel nut heeft. De meeste dingen waar jij je bezorgd om maakt zijn angsten die jij jezelf aanpraat. Fantasieën, die waarschijnlijk niet zullen gebeuren. Bovendien heeft datgene wat je aandacht schenkt de neiging groter te worden. Wat je voedt groeit. Dus let erop wat je denkt.

6. Klagen

Stop met klagen. Lao Tse zei het eeuwen geleden al: Het is verstandiger een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis. Wees dankbaar voor wat wel goed gaat en naar je zin is. Focus op wat je kunt doen en niet op wat je niet kunt doen. Niemand wil graag in de buurt zijn van iemand die alleen maar loopt te klagen. Kijk naar de mogelijkheden die je aangeboden worden. Klagen zal nooit leiden tot het waarmaken van je dromen.

7. Stop ermee jezelf te vergelijken met anderen

Jezelf vergelijken met anderen is een valkuil. Soms zul je het beter doen als die ander, maar meestal voel je jezelf alleen maar slechter waardoor je iedere keer een rotgevoel krijgt. Het enige wat je kunt doen is je best doen. En als je steeds jezelf probeert te verbeteren hoef je je alleen maar te vergelijken met jezelf en niet meer met de rest van de wereld.

8. Verwacht niet teveel van jezelf

Het is goed om ambitieus te zijn, maar verwacht niet teveel van jezelf. Het moet wel haalbaar en realistisch blijven. Als je teveel verwacht zul je steeds teleurgesteld worden of het gevoel hebben dat je alweer hebt gefaald.

9. Wees niet je grootste criticus

Als je jezelf steeds vergelijkt met anderen en teveel van jezelf verwacht doe je dat waarschijnlijk omdat je jezelf niet goed genoeg vindt. Het kan altijd beter, mooier, sneller, enz. Alleen als je jezelf steeds loopt te veroordelen, maakt je dat alleen maar moedeloos en verdrietig en zal het veel moeilijker zijn om je dromen waar te maken.

10. Je denkt er teveel over na

Veel mensen komen nooit in actie omdat ze teveel nadenken over wat ze willen bereiken. Ze blijven maar in cirkeltjes ronddraaien. Het is beter om gewoon te doen en je intuïtie of je hart te volgen.


Geschreven door: Yvette van Boven


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie