Het levensveranderende geschenk van reizen

Reizen als middel om thuis te komen in jezelf

Het levensveranderende geschenk van reizen
Persoonlijk

Met wat voor insteek ga jij op reis? Ontspanning, cultuur proeven, lekker eten? Je kunt ook op reis gaan om thuis te komen in jezelf.

“Reizen is een manier om vragen te stellen die je thuis niet stelt. Niet per se over het land in kwestie zelf maar over jezelf.”

Herman de Coninck

Verschillende manieren van reizen 

Je kunt op veel verschillende manieren reizen. Vaak gaan we op reis om uit de ratrace te stappen om tot ontspanning te komen. Hoe vaak gebeurt het niet dat de eerste week van een vakantie helemaal niet fijn is? Eerst komt alle stress nog even naar buiten voordat je werkelijk tot ontspanning kan komen. Vaak ligt er ook een druk op vakantie vieren. Het ‘moet’ tenslotte allemaal leuk zijn.

Met wat voor insteek ga jij op reis? Ga je bijvoorbeeld voor een week oprechte aandacht voor je kids of om tot ontspanning te komen? Vind je het leuk om met andere culturen in aanraking te komen?

In reizen liggen talloze geschenken opgeslagen. Ben jij je ervan bewust hoe je jezelf tegen kunt komen tijdens het reizen?

Annebet maakt een reis naar Tanzania. Ze komt daar in contact met de lokale bevolking. Mensen die in hutjes wonen en waar van luxe geen sprake is. Toch stralen zij een bepaald soort gelukkig zijn uit. Het opent Annebet de ogen. Ze krijgt helder hoe gehecht ze is aan haar materiële spullen. Hoe haar dat beperkt in haar vrijheid. Bij haar terugkomst besluit ze om daar korte metten mee te maken. Ze doet een 30 dagen challence waarbij ze iedere dag iets opruimt wat ze niet gebruikt. Resultaat: er komt weer stroming in haar leven. Vasthouden en oppotten betekent de stroom tegenhouden.

De natuur als spiegel van je ziel

Niet alleen de bevolking kan geschenken voor jou in petto hebben. Ook de natuur zelf. Heb je wel eens bij een waterval gezeten en je erop afgestemd? Wat heeft deze waterval jou te zeggen? Wat gebeurt er met jou als je het water jouw energieveld laat schoonspoelen? Ken jij de kracht van de natuur?

Elk land heeft zijn eigen specifieke krachtige eigenschappen. Zo heeft IJsland een echte rauwe, pure oerenergie, waar je heel gemakkelijk contact kunt maken met je eigen oerkracht en passie. Noorwegen daarentegen, is met haar fjorden heel lieflijk en vriendelijk. Een meer omarmende energie. Groenland kent door al haar ijs, een bijna ijle energie. Heel transparant. Tegelijkertijd laat dit land je grootsheid ervaren. De enorme ijsbergen weerspiegelen wie jij bent.

Fabienne is in Groenland. Zij gaat met een klein speedbootje de oceaan op en vaart tussen enorme ijsbergen door. IJsbergen die zo groot zijn als flatgebouwen. Ze voelt zich zo nietig in deze schoonheid van de natuur. Tot ze een kop koffie drinken op een drijvende ijsschots. De kapitein vertelt dat er slechts 1/3 van de ijsberg zichtbaar is. Dat 2/3 zich onder het water bevindt.  Fabienne stemt zich af op de ijsberg en voelt nu niet alleen haar nietigheid. Nee, ze voelt ook haar enorme grootsheid. De ijsberg weerspiegelt haar grootsheid. Wat een geschenk.


Geschreven door: Marion Mol-van SchagenDeel dit artikel

Volg Vrouw&Passie