Het gelukspad

Richtingsgevoel of wijsheid uit het dierenrijk?

Het gelukspad
Bewust leven

‘Kunt u me het gelukspad wijzen?’ Zou dat helpen, als iemand je de weg kan wijzen naar geluk? En als er een formule voor geluk bestaat, zouden we die dan toepassen? Wat nu als je geen richtingsgevoel hebt?

SMART

In de huidige maatschappij waarin het SMART formuleren van doelstellingen de norm is, zou het niet gek zijn om een formule voor geluk te kunnen gebruiken. We werken immers resultaatgericht, worden daar op beoordeeld en zelfs op beloond. In ons privédomein wordt deze denkwijze voor het gemak doorgetrokken. Want je wilt naast een drukke baan toch ook dat je er goed uitziet en dat je een leuk leven leidt? Dan moet je wel doelstellingen formuleren. Als logisch gevolg zal zich dan ook het gelukspad aandienen, of bevind je je daar al op?

Beperkingen

Vragen en overwegingen die zich voornamelijk in je hoofd afspelen. Merk je dat je je hierdoor beperkt? Aannames, ouderwetse normen en het gewoon maar doorgaan, beperken je hersenen in het vrije denken.

Free your mind

Inderdaad, als je de weg naar het gelukspad wilt vinden, is ‘Free your mind’ de eerste stap. Laat alle denkpatronen los! Neem waar zonder er iets van te vinden en laat je verrassen. Deze vrijheid – de vrijheid die je je hersenen geeft, de letterlijke en figuurlijke ruimte in je hoofd – brengt je op de mooiste paden. Het gelukspad?

Hulp van het dierenrijk

Maar hoe? Want als je de formule zou weten, dan….

Werken met mensen vanuit de verbinding met het dierenrijk. De dieren (in theorie maar ook live aanwezig) laten ons zien hoe je zonder strategische analyses en zonder resultaatgebieden toch je weg kunt vinden. Voorbeelden uit de natuur ‘hoe doen dieren dat’ en voorbeelden van de dieren die live aanwezig zijn, helpen ons hierbij. De dieren kennen hierin geen vooringenomenheid, geen dubbele agenda of wat je nog meer kunt bedenken. Hulp van het dierenrijk. Heb je wel eens nagedacht over hoe een dier in een bepaalde situatie zou handelen? Heb je wel eens gedacht: Wat zou een hond in deze situatie hebben gedaan?


Geschreven door: Nel SchoehuijsDeel dit artikel

Volg Vrouw&Passie