Het effect van gedachtekracht

Doe de test: Hoe ga jij om met gedachten

Het effect van gedachtekracht
Persoonlijk

Er zijn nog steeds mensen die zich veel aantrekken van wat anderen van ze denken en/of vinden. Ik soms ook want ik ben mens, maar ik ben blij dat ik mijn gedachten kan beperken tot windkracht 1, in plaats van een verwoestende orkaan die alle mooie dingen van mezelf tenietdoet. Gedachten zijn niet de waarheid, wel jouw waarheid. Wil jij weten hoe jij denkt doe dan de test.

Hoe ga jij om met je gedachten?

De hele dag ervaren we een orkaan van gedachten, door je hoofd. Over jezelf, over de ander, een situatie op je werk of in je relatie, over financiën, je kinderen, enzovoorts. En dan heb ik het nog niet over de gedachten die jij kan hebben over de wereld. Je gedachtemolen draait de hele dag door en zeker in tijden van drukte, draait hij in je hoofd nog harder. Welk effect dat op je heeft, hangt sterk af van hoe je omgaat met gedachten.

We zijn allemaal weleens blij of verdrietig, opgewonden of juist wat terneergeslagen, vrolijk of boos, nerveus of kalm… allemaal gestuurd door onze gedachten. Juist doordat je vaak te veel aandacht geeft aan een gedachte, schiet je in een emotie en dan wordt jouw reactie getriggerd (actie – reactie). Dit gaat in een moordend tempo: actie, gedachten, emotie, reactie. En natuurlijk heeft die reactie van jou vaak weer gevolgen voor jezelf, je omgeving, de ander.

Windkracht 1

Er zijn nog steeds mensen die zich veel aantrekken van wat anderen van ze denken en/of vinden. Ik soms ook want ik ben mens, maar ik ben blij dat ik mijn gedachten kan beperken tot windkracht 1, in plaats van een verwoestende orkaan die alle mooie dingen van mezelf tenietdoet.

Een briesje

Ik weet nog goed toen ik pas begon met trainen, dat ik een presentatie gaf voor een groep mensen en ik absoluut niet aangesloten was op mezelf. Technisch was het een prima verhaal, alleen er miste iets: mezelf. En dan komt er een briesje van allerlei gedachten in je op ‘Jeetje vinden ze het wel leuk, snappen ze het niet, ben ik onduidelijk, ga ik te snel. Ja Kies, leuk verhaal en wat nu?’ Allerlei gedachten die zorgen dat ik steeds meer ging twijfelen aan mezelf en ik maar een ding wilde: weg! Het briesje werd heel langzaam een orkaan die –  als ik deze had laten doorrazen – veel had verwoest. Terwijl achteraf bezien de mensen het fantastisch vonden en heel geïnteresseerd waren. Zo houden wij onszelf dus voor de gek. Dit was in mijn werk als spreker en trainer een van de belangrijkste lessen: loslaten van wat ik denk wat anderen van mij kunnen denken en waardoor ik me nog steeds liet beïnvloeden en mezelf anders ging gedragen.

Deze presentatie is in die tijd voor mij een enorm leerproces geweest en maakt dat ik nu dingen veel sneller bespreekbaar maak met mensen in het algemeen, ongeacht de reactie.  Spannend? Ja. De moeite waard? Jazeker. Het resultaat is namelijk dat ik de orkaan in mijn hoofd kan luwen.

Denken

Misschien herken jij het ook wel dat je partner, leidinggevende, vriend of vriendin iets zegt tegen jou en drie dagen later ben jij er in je hoofd nog mee aan het stoeien. Dit is dus wat er kan gebeuren doordat wij de kwaliteit ‘denken’ hebben. Want dit is wat gedachten doen. Het is zinvol om eerlijk te kunnen kijken naar je gedachten, want ze komen ergens vandaan; er is altijd een begin. Vaak vanuit pijn of een (onvervuld) verlangen. Het is niet de bedoeling je gedachten weg te stoppen, maar juist om ze te laten komen en te laten gaan. En je heel bewust te zijn van het feit dat het jouw gedachten zijn en het niet de waarheid is. En het ook oké is om soms niet oké te zijn met jezelf of een situatie.

Mijn belangrijkste tip is: Neem je gedachten niet al te serieus, want soms nemen ze je keihard in de maling.


Geschreven door: Astrid Kies


Foto: bron

Foto: er is geen naam bekend


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie