Grenzen stellen én onvoorwaardelijk zijn

Hoe je zowel onvoorwaardelijk naar je kind als jezelf kunt zijn

Grenzen stellen én onvoorwaardelijk zijn
Persoonlijk

Grenzen stellen is misschien wel een van de moeilijkste dingen in de opvoeding. Grenzen stellen vraagt namelijk om consequent zijn, weten wat je kind nodig heeft, op elk moment. Maar soms weet je dat gewoon even niet. En lukt het je niet om consequent te zijn, omdat je moe bent bijvoorbeeld.

Tegelijkertijd komt steeds meer de term ‘onvoorwaardelijk opvoeden’ naar voren. Een vorm van opvoeden waarin zo min mogelijk ‘nee’ gezegd wordt. Waarbij uitgegaan wordt van de behoeftes van het kind. Een hele mooie manier van opvoeden die heel goed kan werken, tenzij je zelf niet zo goed bent in het zorgen voor jezelf, wanneer je niet zo goed uitgaat van je eigen behoeftes en verlangens. Dan kom je namelijk in de knel omdat er teveel ruimte komt voor je kind, wat niet veilig is, en te weinig ruimte voor jou biedt, waardoor je oververmoeid kunt raken.

Onvoorwaardelijk opvoeden begint met ‘onvoorwaardelijk zijn naar jezelf’. Daarmee geef je jezelf de ruimte die je nodig hebt om de moeder of vader te kunnen zijn die je wilt zijn. Je geeft jezelf de erkenning die je niet uit je kind hoeft te halen (doe ik het wel goed?).

Grenzen stellen en toch onvoorwaardelijk kunnen zijn, gaat ook over erkenning van wat je kind voelt. Soms is het zo lastig om ruimte te maken voor het gevoel van je kind, want dan lijkt het alsof jouw grens ter discussie staat. Maar wanneer je grenzen stelt en juist wél erkenning hebt voor wat je kind voelt, zul je merken dat je de grens op een veel zachtere manier kunt stellen. En je dus bereikt wat je wilt bereiken.

Mét een extraatje: meer fijne momenten met je kind.

Maar hoe doe je dat nu, grenzen stellen en onvoorwaardelijk opvoeden? Lees het volledige artikel op Jack & Juul, het zusje van Vrouw&Passie.Foto: Manu Praba


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie