Hoe het ‘gezeur’ van mijn vrouw mij steeds rijker maakte

Hoe het ‘gezeur’ van mijn vrouw mij steeds rijker maakte
Persoonlijk

Welke komiek heeft er geen grappen over gemaakt? Het gezeur van vrouwen. Ronald Goedemondt, Raou Verveer en Herman Finkers. De meeste briljante grappen pluk je zo van het internet af.

Ik las dat vrouwen gemiddeld per jaar 7.920 minuten zeuren. Dit betekent dat ik, na een relatie van 15 jaar waarin we samen een gezin runnen met vier kinderen, mijn portie ‘gezeur’ al meer dan gehad heb. Als mijn vrouw gemiddeld zou zijn (wat ze niet echt is) betekent dit dat ik ondertussen al bijna 135.000 minuten gezeur voor mijn kiezen heb gehad. Stel je eens voor 100 dagen aan één stuk door gezeur!

Net zoals elke man heb ik ook zo mijn eigen tactieken gehad om hier mee om te gaan. Variërend van negeren, weglachen, weglopen, terugvechten, stilzwijgen of tegen mijn zin in volgzaam meebuigen. Eerlijk gezegd heeft geen enkele van die tactieken me ooit echt iets gebracht. Afgezien van een ellendig gevoel. Tijdens onze huwelijksreis was misschien wel het dieptepunt en bedacht ik me in een moment van zelfreflectie: “Misschien ben ik als ondernemer wel intellectueel intelligent maar ben ik lang niet zo emotioneel intelligent.” Want wat wist ik nou echt af van de functie van boosheid? Wanneer had ik nou voor het laatst eens echt gehuild? Hoe kon ik nou contact maken met mijn vrouw die zich ellendig voelt?

We have to think different

Na 15 jaar huwelijk ben ik ervan overtuigd dat we ook op het fenomeen van ‘de zeurende vrouw’ de slogan van Apple moeten gaan toepassen. “We have to think different.” Er is een nieuwe kijk op ‘de zeurende vrouw’ nodig. Een kijk die er voor zorgt dat er minder wordt gestreden in relaties met alle huwelijkscrisissen tot gevolg. Toen ik het oordeel op het ‘gezeur’ van mijn vrouw begon los te laten, begon de eerste verandering. Zou ik in staat zijn om het gezeur te omarmen in plaats van er tegen te vechten?

De tweede verandering kwam na het lezen van klassieker van Napoleon Hill: Think Big and Grow Rich. Hierin wordt met een aantal prachtige voorbeelden duidelijk uitgelegd dat elk succes pas ontstaat nadat iemand een brandend verlangen had gevolgd. Toen viel het kwartje bij mij. Is het gezeur van mijn vrouw niet gewoon de vermomming van een verlangen naar een beter leven? Is het gezeur van een vrouw niet een drang naar een veel beter leven samen? Is het niet precies hetzelfde gezeur waarmee Henry Ford zijn medewerkers keer op keer lastig viel met zijn verlangen om het Ford T model te ontwikkelen?

Een uitnodiging om te veranderen

Met andere woorden, is het geklaag en gezeur geen uitnodiging tot totaal iets anders? Is het niet een manier om aan te geven dat er onbalans is? Is het gezeur niet alleen een grote uitnodiging om te veranderen? Nu kan ik alleen maar volmondig ‘ja!’ zeggen op al deze vragen.

Bij mij heeft dit er toe geleid dat het gezeur van mijn vrouw ondertussen de aanjager is geweest voor mijn persoonlijke groei en succes. Als verandermanager ben ik door haar uitgedaagd (soms voelde het meer als gedwongen) om een aantal eigenschappen die ik ver weg had gestopt of niet van huis uit had meegekregen, te ontwikkelen.

Is het makkelijk? Nee, dat is het niet. Het betekent oude patronen loslaten, ego opzij zetten, uit je comfortzone stappen en zeker ook mijn angsten onder ogen zien. Maar eerlijk gezegd in mijn rol als verandermanager kan ik niet anders. Ik kan niet vragen van anderen om te veranderen, als ik niet in staat ben om zelf te veranderen.

Er wordt al genoeg gestreden

Is het de moeite waard om het uit te proberen? Ik zou zeggen van wel. Het scheidingspercentage is al hoog genoeg in Nederland. Er wordt al meer dan voldoende gestreden in de wereld. Dus ik daag je uit om het gevecht tussen man en vrouw op te geven, de achterliggende behoefte van het gezeur te zien en vooral voor jezelf te ontdekken wat voor een persoonlijke groei het met zich mee kan brengen als je je overgeeft aan de verandering.

Het verlangen naar een gezamenlijk beter leven

Wat levert het nu concreet op? Door het te zien als een uitnodiging en daarmee een verlangen naar een gezamenlijk beter leven, ontwikkel je vooral heel veel emotionele intelligentie. Hier kan geen enkele cursus tegenop. Emotioneel intelligent worden leer je thuis. Dit is de plek waar je kan leren omgaan met onvrede en frustraties. Door alles emoties die ik bij mijn vrouw heb zien ontbranden in de afgelopen jaren, ben ik daadwerkelijk uitgedaagd om van de wrijving glans te maken. Als manager van een internationaal team in een veranderende organisatie helpt mij dit elke dag om meer begrip te hebben voor alles wat er speelt op de werkvloer. Ik kan ondertussen zien dat de (on)uitgesproken onvrede niets anders is dan een behoefte aan verandering en een behoefte aan verbeteringen in de organisatie en dat is geweldig.

Ik wens jou veel succes met het vinden van de liefde voor jouw persoonlijke gezeur.

Mijn vrouw Loes Ruesink heeft een gratis eBoek geschreven waarin ze je meeneemt om vanuit vertrouwen, geloof en liefde je negativiteit totaal anders te ervaren. Wil je meer inzicht in wat negativiteit (dus het gezeur en gedoe) jou kan brengen? Download hier gratis haar eBoek ‘5 inzichten die je de ware kracht van negativiteit doen inzien’.


Frank Ruesink

Frank Ruesink

20 jaar geleden liep ik in Utrecht over de Oudegracht en bedacht me hoe bizar het toch is dat ik me op vakantie veel ontspannender voel dan op mijn werk.…


Foto: bron


Deel dit artikel

Jouw hulp bij doen wat je écht wilt.

Met de Vrouw&Passie Planner realiseer jij jouw verlangens. Handige werkbladen om te creëren, vieren, en je dagen en maanden te plannen. Helemaal gratis.

Volg Vrouw&Passie