Ga terug naar start … !

Ga terug naar start … !
Bewust leven

Omdat beelddenkers zoveel kennis en informatie absorberen, zijn het snelle leerlingen. Hierdoor mist een beelddenker soms detailinformatie. Dit soort kennis leer je door stap voor stap een theorie op te bouwen.

De oplossing ligt dikwijls voor het grijpen: Start terug met de basis, waarschijnlijk mis je een cruciale stap door te snel te willen gaan. Alleen een beelddenker vindt het lastig om een proces van A tot Z, stap voor stap te volgen.

Leerstijl: kijken, kopiëren, aanpassen en toepassen 

Hoewel ik me hier bewust van ben, loop ik er nog wel eens tegenaan:
Ik probeer iets wat iedereen moeiteloos lijkt te kunnen. Hoewel ik het meermaals heb zien doen,  wil het mij niet lukken. Ik raak gefrustreerd en stel het steeds uit.

Stel dat ik een het avondmaal voor mijn gezin wil bereiden.

Ik start op een chaotische en ongestructureerde beelddenkers manier, de grote lijnen van activiteiten zitten immers in mijn hoofd. Ik merk dat ik een aantal zaken in de verkeerde volgorde doe, maar het lukt me meestal wel om alles klaar te krijgen.

Wil ik dit proces later herhalen, dan wordt dit knap lastig omdat ik geen structuur gevolgd heb. Routinematig werken is nu eenmaal niet mijn ding.

Anders kijken

Sinds ik hier echter anders naar ben gaan kijken, lukt het wel.

Ik heb nog steeds een gruwelijke hekel aan ”routine klussen” of processen die je stap voor stap dient te volgen. Er zijn nu eenmaal taken die wel moeten gebeuren, ook al vind je ze niet leuk.  Ik ben een fan van mijn checklijsten geworden.

Allemaal lijstjes, niets dan voordelen

Ik maak een schematische lijst terwijl ik bezig ben als ik een terugkerende activiteit voor het eerst doe.
Mijn checklijsten zijn mijn geheugensteuntjes waar niemand anders mee hoeft te werken. Met andere woorden, Ik mag lekker mijn chaotische logica volgen zolang alle taken maar afgewerkt zijn en het resultaat er is. Hoe de lijst eruit ziet, maakt niets uit. Ze helpen mij wel om veel sneller te werken de volgende keer.

Ik hoef elke taak maar af te vinken en niet telkens opnieuw mijn chaotische gedachtengang te doorlopen.

Hoe sneller ik deze klus klaar, hoe sneller ik iets mag gaan doen wat ik wel leuk vind. Ik ben elke keer ook super trots op mezelf als ik zo’n klus tot een goed eind weet te brengen in een mum van tijd. Sommige activiteiten kan je nu eenmaal niet uitbesteden.

Het uitbesteden van taken aan collega’s of huisgenoten is zeker een optie die je moet overwegen. Waar jij geen talent voor hebt, heeft je collega dit misschien wel en vice versa.

Anders kijken wil voor mij in dit geval zeggen:

Maak het je zo gemakkelijk mogelijk zodat je het super snel kan afwerken zonder al te veel te hoeven nadenken. Daarna heb je een zee van tijd voor leuke dingen !


Geschreven door: Saskia SmetDeel dit artikel

Volg Vrouw&Passie