Ga je mee de diepte in?

Ga je mee de diepte in?
Ondernemen

Springen. De diepte in. En dan vol overgave vertrouwen op wat gaat komen. Klinkt goed en ook wel eng. Om mezelf te blijven ontwikkelen, zal ik uit mijn comfortzone ‘moeten’ stappen. Op deze manier blijf ik in verbinding, steeds een laag dieper. Met mezelf maar ook met diegene die ik voor mij heb. Dat kan verschillende resultaten hebben. Je komt nader tot jezelf of elkaar. Maar soms kan je juist ook verder van elkaar komen. Dan is dat precies wat er op dat moment nodig is geweest…

Sinds vorig jaar ben ik mij verder gaan verdiepen in teamcoaching. Hierin leer ik meer over groepsdynamiek, teamfases en mijn rol als teamcoach. De enige manier om de theorie toe te passen naar de praktijk is om zelf te ervaren. Vanaf het begin leer je om goed bij jezelf te blijven en te blijven ademen. Want als je in je hoofd blijft zitten, is er geen ruimte voor je gevoel. En geef je geen aandacht aan wat er op dat moment is.

Je maakt onderdeel uit van een groter geheel

Tijdens een intervisie laatst voelde ik vrij plotseling een sterke energie. Dit gevoel had ik nog niet eerder ervaren. We zaten middenin een intensieve groepsproces.  Het was enerzijds een gevoel van vertrouwen, rust en kwetsbaarheid dat er mag zijn. En anderzijds een gevoel van sterke bewustzijn én elkaar naar een volgend niveau tillend. Die kwam binnen. En het overdonderde mij. Ik voelde dat dit gevoel van de hele groep was. Een opwaartse positieve groepsenergie dat heel heftig bleek te zijn voor mij.

De tranen rolden over mijn gezicht en ik snakte naar adem. Ik wist niet wat mij overkwam. Hyperventilatie kreeg ik te horen. Mijn armen tintelden en ik werd licht in mijn hoofd. Het enige wat ik toen dacht was “Ik wil weg om zelf tot rust te kunnen komen”. Maar ook “Wat zullen anderen van mij vinden?” De trainster zag dat ik te veel in mijn hoofd zat. Weggaan mocht ik daarom niet. Onder haar begeleiding kreeg ik mijn adem weer onder controle. Daarna dacht ik pas na om onder woorden te krijgen wat ik voelde. Achteraf had ik dit natuurlijk niet alleen kunnen doen.

De angst voor afwijzing

Jezelf confronteren is een enge gedachte. Vaak verstijf je dan, je ontwijkt (on)bewust de situatie of je zet moedig door. Dat laatste heb ik nu heel bewust gedaan. Van nature ben ik een persoon die liever achter de schermen blijft. Er zijn momenten dat ik de sprong waag en dan vervolgens weer in mijn schulp kruip. Een patroon die iedere keer weer terug komt. Want in de spotlight staan vind ik spannend. Op dat moment was ik er klaar mee en ben de diepte in gesprongen. Het heeft mij veel dichter bij mezelf gebracht.

De confrontatie die ik achteraf met mezelf ben aangegaan is de angst voor afwijzing. Ook al stelde ik mij heel kwetsbaar op, dit gaf moed. Al huilend overwon mijn moed mijn negatieve gedachte. Verschuilen kon niet meer. En was ook niet meer langer nodig. Ik mocht er gewoon zijn en onderdeel uitmaken van de groep. Dit proces was nodig geweest om verder te kunnen komen. De angst voor afwijzing was de grootste reden om mezelf klein te houden. Met als gevolg dat ik geen risico’s durfde te nemen en mijn mooie plannen en dromen uitstelde.

Ga je mee de diepte in?

Ik besefte me nog meer dan ooit, dat we allemaal onderdeel uitmaken van een groter geheel. En dat er een overvloed aan mogelijkheden is voor iedereen. De kunst is om jouw kans te zien, te grijpen en op jouw unieke manier te delen. Als ondernemer ben je namelijk vrij om te kiezen wat bij je past. Alleen in de praktijk is het zo ontzettend moeilijk. Dagelijks  sta je wel een keer voor een keuze. Moet je opnieuw prioriteiten stellen en weer je agenda omgooien om het overzicht te behouden.

De diepte in gaan hoeft niet alleen. Elke ontmoeting die ik heb, zowel positief en negatief, helpt mij om verder te komen. En dat gun ik jou ook. Heb je het gevoel dat je de diepte in wilt springen, maar dan pas na de zomer? Hoezo? Waarom niet IN de zomer, want dit is dé perfecte tijd om AAN je bedrijf te werken. Ik help jou graag om te springen en dan vang ik je op. Zodat je veel verder komt dan waar je nu bent.


Geschreven door: Jessica Warsosemito


Foto: Stokpic


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie