Durf jij te stralen?

Durf jij te stralen?
Persoonlijk

De energie van zonnestralen is de energie die de zon ons geeft om te leven. Deze kracht hebben we nodig om te leven en om te doen wat we willen doen. De straling van de zon is de Yang energie. Yang is leven. Yang is de bruisende levensenergie die een gelukzalig gevoel door je lichaam kan laten stromen. Maar wat gebeurt er als deze energie in jou stagneert en niet meer stroomt zoals het eigenlijk hoort te stromen? Dan verdwijnt je gelukzalige gevoel en kun je ziek worden vanwege een tekort aan levenslust. Hoe kun je dan toch blijven stralen of weer gaan stralen?

Hoe zit dat bij jou? Voel jij elke dag de levensenergie door je heen stromen en heb je het gevoel dat je je nog nooit zo goed gevoeld hebt? Of voel je je meer down, een beetje terneergeslagen, geïrriteerd en wil je eigenlijk ‘s morgens je bed niet uit of heel snel opnieuw onder de lakens kruipen.

Waar en wanneer ben jij gestopt met stralen?

Waarschijnlijk ergens in je kindertijd.

Hoe vaak krijg je als kind niet te horen dat iets niet mag, iets niet kan of dat dingen gevaarlijk zijn. Maar is het dan wel echt gevaarlijk of wordt het alleen gezegd omdat de ouders dat zo ervaren? Misschien had je ouders die het prettiger vonden als je rustig op de bank zat. Dat gaf tenminste minder stress dan wanneer je op hoge klimtoestellen klauterde waar je vanaf kon vallen. Of misschien hadden je ouders het allebei overdag heel erg druk met hun werk en kwamen ze ’s avonds moe thuis na een zware werkdag en hadden ze geen zin meer in drukte en ‘gezeur’ van jou.

Als kind voel je dat, als kind weet je dat. Wat doe je dan als kind? Dan ga je je aanpassen. Onbewust zet je je antennes uit om te voelen wat je ouders graag willen of nodig hebben. Vervolgens ga je daar mee aan de slag. Misschien verwachten je ouders dat je hen gaat helpen of ben jij juist het type die de helpende hand biedt. Of misschien hadden je ouders vroeger vaak ruzie en ging je in een hoekje zitten, lekker veilig en stil in je eigen schulpje. Misschien was je wel bang van de ruzies van je ouders, van de drukte in huis of van het harde werken van je ouders en ben je je steeds meer gaan aanpassen.

Ben jij je ook gaan aanpassen?

Een kind wil dat de ouders trots op hem zijn, een complimentje krijgen, hij wil zich gewenst voelen en liefde ontvangen. En hoe vaker hij zich afgewezen voelt hoe groter de behoefte wordt om erkenning te krijgen. Als je dit ervaart als kind ga je je steeds meer aanpassen aan de wensen van je omgeving. Je gaat er voor zorgen dat je ouders of opvoeders blij zijn dat ze jou rustig en braaf vinden. Waarom? Omdat er dan voor jouw een veilige situatie ontstaat, dan mag je er zijn en hebben ze geen oordeel meer over jou.

Als kind leer je dit gedrag. Je denkt dat het noodzakelijk is. Het wordt een overlevingsmechanisme. Maar jaren later als je volwassen bent, leef je nog steeds volgens dit patroon. Alleen dan gaat het je in de weg zitten. Het gaat je in de weg zitten dat je nog steeds dezelfde dingen voelt als in je kindertijd. Je voelt je nog steeds onzeker, snel afgewezen en als je wat gevraagd wordt kruip je nog steeds het liefst ver weg in een hoekje. Je bent nog steeds stil en op de achtergrond en gaat nog steeds overal helpen om aardig gevonden te worden. Maar stralen, dat heb je al heel lang niet meer gedaan.

Hoe kun je dit veranderen?

Wanneer je volwassen bent, is het ten eerste belangrijk dat je je er bewust van wordt dat je nog steeds handelt als toen je een kind was en ten tweede dat je beseft dat je ervoor kunt kiezen om het anders te gaan doen.

Door dichter bij jezelf te komen, dichter bij wie jij daadwerkelijk bent kun je je gedrag transformeren en je patronen omschakelen. Je zult meer je eigen leven, in je eigen waarheid kunnen neerzetten. Je zult dan ook merken dat je gemakkelijker en gelukkiger door het leven gaat. Het transformeren van je gedrag is niet altijd gemakkelijk en soms is het fijn wanneer er iemand naast je staat om je daarbij te helpen. Door hier samen mee aan de slag te gaan, zul je al snel merken dat het leven weer veel meer gaat stromen, dat alles minder zwaar aanvoelt en dat je elke dag weer wat meer gaat stralen in de buitenwereld zonder jezelf te verliezen.


Geschreven door: Linda Bijtebier


Foto: bron

Foto: niet van toepassing


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie