Drie tips om beter te worden in je werk voor meer flow

Drie tips om beter te worden in je werk voor meer flow
Ondernemen

“Hoe doe je dat? Je hebt toch drie kleine kinderen en ook een man die ook ondernemer is? En daarbij ben je ook nog eens actief op social media?” Dit zijn een paar vragen en opmerkingen die ik regelmatig hoor. Gewoon doen is mijn antwoord. Het is lastig om dat in een paar zinnen uit te leggen. Vandaar dit artikel dat gaat over hoe je beter kunt worden in je werk. Met regelmaat doe ik aan zelfreflectie en gebruik hiervoor drie vragen.

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Deze vragen kent iedereen wel. Mocht je ze nog niet kennen, dan kun je eerst deze vragen beantwoorden. Mijn drie praktische vragen helpen je om in een betere flow te kunnen komen.

  • Ben ik consistent en wát kan ik anders of beter doen?
  • Hoe zorg ik voor discipline in mijn werk?
  • Krijg ik energie van mijn werk en wat kan ik loslaten?

Gun het jezelf om te experimenteren

Naast zelfreflectie, staat dit jaar experimenteren voor mij centraal. Dat heeft mij veel energie en verrassende inzichten gegeven. Voordat je kunt gaan experimenteren, heb je eerst een paar doelen nodig. Door jezelf een experiment te gunnen, is het resultaat altijd goed. Je leert ervan en stelt bij waar nodig. Ook kun je elk moment stoppen. Experimenteren heeft tevens een minder beladen betekenis. Als uiteindelijk het resultaat boven verwachting is, is dat veel leuker dan als je onderpresteert. Mijn doelen zijn visuele branding, content schrijven en nieuwe ervaringen opdoen. Dat betekent dus ook regelmatig uit je comfortzone gaan. Hoeveel ik ook wil doen, ik heb geleerd dingen los te laten. Focus. Doe. Experimenteer.

Hieronder vind je mijn 3 tips:

1. Wees consistent in je werk

Wat je ook doet, doe het met regelmaat. Wees helder en duidelijk over wat je te bieden hebt. Als dit voor jezelf onduidelijk is, hoe kunnen anderen jou dan vinden? Zo ben ik aan de slag gegaan met mijn visuele branding. Bijna dagelijks plaats ik mijn elfjes quotes op Facebook. Hierdoor laat ik gelijk mijn passie en creativiteit voor taal en beeld zien. Sinds medio februari ben ik ook actiever geworden op Instagram. De elfjes quotes vertaal ik hierbij naar het Engels. Dit doe ik enerzijds om mijn Engels te oefenen en anderzijds om extra te experimenteren. Mijn visuele branding is herkenbaar en past bij wie ik ben. Hierbij ben ik consistent in mijn lay-out. Doordat ik met regelmaat iets plaats ben ik ook gelijk gedisciplineerd bezig. Door te experimenteren met mijn visuele branding, ben ik erachter gekomen wat werkt en wat niet. De reacties en likes zijn heel direct en concreet. Het geeft mij een heel goed beeld van mijn inzet.

2. Creëer discipline

Met regelmaat iets posten, vergt discipline. Je harde werken zal uiteindelijk worden beloond. Het brengt ook een voordeel mee. In tijden dat het even minder gaat, kun je aan content-recycling doen. Wellicht heb je een post of artikel die minder goed is gelezen. Plaats deze dan nog een keer. Je kunt dan de tekst en ook het tijdstip aanpassen wanneer je iets post. Grote kans dat je post nu wel wordt gelezen. Discipline creëert structuur en overzicht.  Het betekent ook ‘Nee zeggen’ tegen datgene waar je geen energie van krijgt.

3. Zorg dat je energie krijgt van je werk

Als business organizer ontmoet ik regelmatig mensen die vast zitten in hun werk. Mensen die het overzicht kwijt zijn en geen prioriteiten kunnen en durven stellen. Dat kan voelen als falen. De hoeveelheid verplichte en bijkomende taken staan centraler dan hetgeen waar ze echt goed in zijn of willen doen. Hierbij zijn ze heel streng voor zichzelf en hebben hoge verwachtingen naar zichzelf. Juist hierdoor lopen ze vast. Het resultaat: weinig energie doordat ze zichzelf belemmeren. Ze blijven hierdoor in een negatieve cirkel hangen. Zorg ervoor dat je doet waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Op deze manier houd je je werk langer vol. En door op deze manier goed voor jezelf te zorgen, heb jij een betere werk-privé balans.

Wil jij ook een betere werk-privé balans?

Omdat ik mezelf de ruimte geef om te experimenteren, heb ik iets speciaals voor jou. Het werkboek van mijn sterren training ‘De Work-Life Organizer’ is nu gratis te downloaden. De Work-Life Organizer is een notebook, agenda en planner in een. Het helpt te focussen waardoor jij je doelen realiseert. Zowel privé als zakelijk. Je leert te focussen, overzicht te creëren en prioriteiten te stellen in zeven stappen voor meer flow in je werk. De zeven stappen zijn:

  1. Leer groot te dromen en doelen te formuleren
  2. Leer doelen concreet maken met een mindmap
  3. Leer prioriteiten stellen; wat is urgent en wat is minder urgent?
  4. Leer de kracht van dankbaarheid
  5. Leer kritisch naar jezelf te kijken
  6. Bekijk hoe je verder gaat na een maand
  7. Leer doelen te schrappen en/of aan te scherpen

 


Geschreven door: Jessica Warsosemito


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie