5 redenen waarom vrouwen ‘de schone schijn’ ophouden

5 redenen waarom vrouwen ‘de schone schijn’ ophouden
Persoonlijk

Ken jij een vrouw waarmee je in gesprekken maar niet dieper kunt komen? Ze lijkt de gesprekken oppervlakkig te houden, want ze kan niet echt zeggen waar het om gaat, omdat het dan wellicht ook over haar gaat.

Ze lijkt niet geraakt te willen worden door een gesprek en praat daarom maar nergens over. Ze wil niet dat je te dichtbij komt en dat is voelbaar. Ergens weet ze dat als ze echt over zichzelf gaat praten, dat ze dan ook onredelijke dingen gaat zeggen, haar eigen beperkende overtuigingen laat zien en/of gaat huilen. Dat wil ze voorkomen. Ze wil niet negatief zijn en niet zeuren. Dus praat ze liever niet over wat er echt in haar omgaat, maar over koetjes en kalfjes. Kun je haar aanwijzen?

Als je heel eerlijk bent, gaat dit dan ook over jou?

Voor mij is het wel herkenbaar, al is mijn methode net iets anders. Ik wil graag de leiding in gesprekken en mijn kennis delen in gesprekken zodat ik me kan blijven verschuilen achter mijn schone schijn. Je kent me al jaren, maar toch heb je geen idee wie ik ben. Ik ben vaak aan het woord, of ik ben doodstil. Het kan allebei. Als ik wat zeg, geef ik graag uitgebreid mijn mening. Ik deel heel graag wat ik allemaal weet over onderwerpen die bij jou of anderen spelen.

Ben jij net als ik? Laat je niet het achterste van je tong zien? Weten maar weinig mensen hoe jij bent en wat er in werkelijkheid in jou leeft?

Iedere vrouw herkent zich hier in meer of mindere mate in

Een docent gaf me ooit een wijze raad, toen ik vertelde dat ik er best mee worstelde dat ik een echte binnenvetter was.. Hij zei: “Het belangrijkste is dat je eerst heel eerlijk bent naar jezelf. De anderen komen daarna pas.”

Waarom houden alle vrouwen in meer of mindere mate en in een bepaalde vorm de schone schijn op?

Waarom houd jij de schone schijn op? Ik heb 5 redenen voor je op een rijtje gezet. Vijf redenen die volkomen legitiem zijn, waardoor je er niets aan kunt doen dat je zo veel mogelijk voor jezelf houdt of afzwakt.

1. Je hebt het niet geleerd te uiten

Uit ervaring weet ik dat ‘de vuile was buiten hangen’, je een heel fijn, goed, mooi en succesvol leven van binnen en buiten brengt. Waarschijnlijk kun je je dat nu nog niet voorstellen, want je hebt geleerd dat negativiteit slecht is en er niet mag zijn.

2. Je voelt je heel onveilig als je open en echt eerlijk bent

Er wordt veel geoordeeld tussen vrouwen onder elkaar. Je zal het niet in je hoofd halen om zelf alles te delen omdat je geen schaamte of walging over jezelf wil voelen.

3. Je voelt van alles wat je niet kunt plaatsen

Je hebt niet alleen het DNA, maar ook de emoties en overtuigingen van jouw voorouders geërfd. Hun onverwerkte ervaringen mochten er toen niet zijn, maar willen nu door jou geuit en ‘opgelost’ worden. We zijn gewend om te doen alsof dit niet bestaat en als we er al in geloven, dan weten we niet zo goed wat we ermee moeten.

4. We denken dat van gevoelens niks goeds kan komen

De stempel ‘hooggevoelig’ wordt nog net niet als een ziekte gezien. Je hebt de overtuiging dat je gevoelens uiten juist tegen je gaat werken en dat je er niks aan hebt, omdat je gewoon door moet en geen tijd hebt voor die onzin. Je hebt nog niet ervaren dat je met deze gevoelens een compleet nieuwe, kloppende werkelijkheid kunt scheppen waarin je kunt groeien.

5. Je wilt je niet slecht over jezelf voelen

Als je iets van jezelf laat zien, kun je daar ook op afgerekend worden. Je zet liever een masker op en vertoont steeds sociaal wenselijk gedrag, zodat je maar geen pijn hoeft te voelen. In werkelijkheid kun je niet ‘goed’ of ‘slecht’ zijn. Je bent in ieder moment de beste versie van jezelf.

Hoe zou het zijn om jouw binnenkant echt te laten zien?
Hoe is het om alles te delen wat er in je leeft, zonder oordeel?

Je hebt allerlei oordelen over jouw gedachten en over jouw emoties. Het kan uitdagend zijn om liefdevol naar jezelf te zijn. Zie daarom maar eens je dochter/schoondochter en/of kleindochter/nichtje/zusje voor je. Zou je haar verzachting naar zichzelf toewensen? Zou je het haar gunnen dat ze uithuilt als ze verdrietig is, zodat ze haar leven iedere dag een stukje fijner kan maken? Gun je het haar om te stoppen met het ophouden van de ‘schone schijn’? Ik hoop dat je het jezelf ook gunt en dat je de moed hebt om eerlijk te kijken naar wat er in jou leeft.

Stap mee in deze beweging. In deze shift van onecht naar echt!

De ware kracht van negativiteit

Ben je er klaar mee om de schijn op te houden en wil je meer inzicht in wat negativiteit jou kan brengen? In mijn gratis eBoek laat ik je de ware kracht van negativiteit zien, zodat je minder gedoe en onrust in je leven hoeft te ervaren.

Download mijn eBoek hier gratis…


Loes Ruesink - Meijer

Loes Ruesink - Meijer

Komt er steeds vaker de vraag in je op; "wanneer is het nou een klaar?" of "wanneer ben ik er nou eens?"? Je weet dat je je ideale leven, droomleven…


Foto: bron


Deel dit artikel

Jouw hulp bij doen wat je écht wilt.

Met de Vrouw&Passie Planner realiseer jij jouw verlangens. Handige werkbladen om te creëren, vieren, en je dagen en maanden te plannen. Helemaal gratis.

Volg Vrouw&Passie