Bij jou moet alles opbrengen…

Hoe komt het dat zij dit zo ervaren?

Bij jou moet alles opbrengen…
Bewust leven

In de voorbije maanden kreeg ik van 2 bevriende collega’s te horen: “Heb je nog wel interesse in mij, want bij jou moet tegenwoordig alles ‘opbrengen’.” Een opmerking die binnenkomt. Mijn eerste reactie was “Verdorie, waar ben ik mee bezig als ik mijn collega’s en vrienden dat gevoel geef?” Maar als ik verder nadenk, besef ik dat er in mijn houding naar hen toe, niets wezenlijks is veranderd.

Wat is er dan wel veranderd? 

Ik ben meer gefocust op mijn bedrijf. Ik wil doelen en resultaten halen en hierdoor ga ik veel bewuster om met mijn agenda. Tijd voor een losse babbel, te pas en te onpas, probeer ik te vermijden.

Wat niet wil zeggen, dat ik er niet meer ben als een van mijn kinderen of naasten mij dringend nodig heeft. Alle andere activiteiten zijn wat meer gepland en gestructureerd.

Als ik mezelf als toeschouwer naar dit tafereel laat kijken, ja, dan herken ik wel een aantal patronen:
Ik merk dat mijn collega’s blijven hangen in oude patronen. Er zijn goede redenen waarom ze hier nog in vastzitten, massa’s excuses waarom ze nog even in deze (slachtoffer)rol willen blijven hangen. Op zich is daar helemaal niets mis mee.

Alleen ervaar ik voor mezelf deze patronen als een viskeuze cirkel. Patronen waarvan ik de voorbije maanden beslist heb, dat ik er genoeg van heb. Daarom wil ik er bewust voor kiezen om deze patronen te gaan doorbreken om zelf als persoon weer te kunnen groeien. Ook al betekent dit weer een beetje meer je hoofd boven het maaiveld steken. 

In de slachtofferrol zitten is OK, het is waarschijnlijk een menselijke reactie bij iets wat je tegen zit, en ja, dat overkomt me ook ! Maar klagen en zagen en het probleem bij een ander blijven leggen, brengt je geen stap vooruit !

Onbewust willen ze mij waarschijnlijk met de beste bedoelingen behoeden om te vallen. Ik weet ook niet of ik met deze ingeslagen weg op het goede pad ben. Feit is wel dat ik enkel door in actie te komen, te zien wat er zich ontvouwt, kan weten of iets succesvol is of niet.

Of je denkt dat je het niet kan, of je denkt dat je het wel kan,
je hebt altijd gelijk.
Henry Ford

Is dat alles?

Ik merk dat door me meer te focussen, ik steeds meer gereserveerder word. Ik ben heel gevoelig voor de mensen in mijn omgeving. Het valt op dat ik heel snel mijn energie verlies en sommige mensen mij letterlijk leegzuigen. Dus daar ga ik heel gedoseerd mee om.

Ik leerde met schade en schande om in de eerste plaats terug voor mezelf te zorgen.

Doe ik dat niet, dan reageert mij lichaam onmiddellijk: allerhande kwaaltjes steken de kop op waardoor ik heel snel moe en futloos word en voor geen meter meer opschiet.

En ja, misschien ervaren anderen dit dat alles bij mij nu moet opbrengen.


Geschreven door: Saskia Smet


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie