Bevrijd jezelf van je schuldgevoel

Bevrijd jezelf van je schuldgevoel
Bewust leven

Het ego houdt van drama, van verhalen en van met de vinger naar een ander wijzen. Op het niveau van jouw bronenergie, dat wat je werkelijk bent, is alles verbonden. In die energie kan de één de ander niets aandoen.

Bernardette strompelt bij mij de praktijk binnen.  Ze is net door haar enkel gegaan. Tijdens de sessie die ik met haar doe, heeft ze het gevoel alsof er een blok beton aan haar been hangt. Ik vraag haar waar dat voor staat. Ze geeft aan dat dat het schuldgevoel is naar haar vader toe. Volgens haar vader doet ze het nooit goed.  Het is ook nooit genoeg voor haar vader. Bernardette trekt zich terug, sluit haar hart. Dat levert haar een schuldgevoel op. Ze geeft niet de liefde die ze vindt dat ze aan haar vader verschuldigd is.

Energievreter

Jezelf schuldig voelen. Wie kent het niet. En wat kost dát veel energie. Zie je ook de vicieuze cirkel waarin je belandt? Het ego is hier gek op, drama! De stemmen in je hoofd die maar blijven malen dat je iemand iets aangedaan hebt. Of juist, dat je iets hebt laten liggen. Dat het jouw schuld is dat die ander zich nu zo voelt. Dat jij iets had kunnen voorkomen.

Agneta verhuurt haar huis en de warmwatervoorziening stopt ermee. Nooit problemen met de kraan en juist nu… Agneta verontschuldigt zich wel 1000 keer en ze regelt dat de gasten elders toch warm kunnen douchen. En de gasten? Ach, je kunt boos worden, dan blijf je toch koud water houden.

Wie bepaalt?

Eigenlijk best wel arrogant om te denken dat jij kan bepalen hoe iemand zich voelt. Degene in kwestie heeft altijd een keuze. Maakt zelf uit hoe hij op de situatie reageert. Ja, als je denkt dat jou iets aangedaan is, kun je in je slachtofferrol gaan zitten. En het hele dramascenario uit de kast halen. Hoe erg het wel is en hoe schandalig. Je kunt ook je eigen verantwoordelijkheid nemen en kijken waarom dit gebeurt.

In het voorbeeld van Bernardette zou zij kunnen gaan ontdekken dat ze nog steeds afhankelijk is van de goedkeuring van haar vader. Dat ze zich zelf mag en kan bevrijden van de verwachtingen van haar vader. Dat ze kan gaan voelen dat ze helemaal goed is zoals ze is, ongeacht wat haar vader daarvan vindt. Haar hart kan zich dan weer openen en ze kan de liefde naar haar vader laten stromen.

Op welk knopje wordt er bij jou gedrukt? Wat wil er helder gemaakt worden? Is het de bedoeling dat je voor jezelf opkomt? Mag je je grenzen meer aangeven of wordt het tijd dat je contact maakt met je eigen wijsheid?

Co-creatie

Op persoonlijkheidsniveau kun je het idee hebben dat iemand jou iets aandoet. Op het niveau van jouw bronenergie, dat wat je werkelijk bent, is er altijd sprake van co-creatie. Dat wil zeggen dat jij exact die situaties in je leven aantrekt om van te leren, om je volgende stap in jouw ontwikkeling te kunnen zetten.

Wat een bevrijding als jij jezelf én de ander de ruimte geeft om zelf te kiezen hoe er gereageerd wordt.


Geschreven door: Marion Mol-van Schagen


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie