Besef dat anderen jou nodig hebben

Zorg ervoor dat mensen je kunnen vinden

Besef dat anderen jou nodig hebben
Persoonlijk

Besef je voldoende dat anderen jou nodig hebben? Voel je dat echt? Durf je dat te voelen? Ik heb heel lang gedacht dat ík anderen nodig had. Inmiddels voel ik mijn eigen waarde beter. Dat besef is belangrijk. Als ik eraan denk, schiet ik bijna vol en voel tranen branden. Ik denk terug aan de tijd dat ik tijdens een ziekteperiode in een revalidatiecentrum lag en drie maanden uit huis was. Daar ontmoette ik een engel in de vorm van een man. In een rolstoel.

Besef je dat anderen jou nodig hebben?

Besef jij wel dat jij nodig bent voor anderen? Voel je dat echt? Durf je dat te voelen?

Als ik eraan denk, ga ik terug in de tijd naar een dierbare herinnering. Ik voel tranen branden.

Ik heb heel lang gedacht dat ík anderen nodig had.

Ik ontmoette een engel in de vorm van een man – in een rolstoel

Ik weet nog dat ik in een periode van ziekte in een revalidatiecentrum lag en drie maanden uit huis was. Daar ontmoette ik een soort engel in de vorm van een man. In een rolstoel.

Iemand die heel erg naar mij toe trok. Iemand met heel veel humor en een flamboyant leven. Een Antilliaan die al diverse keren op het randje van de dood had gelegen: hij had een ernstig busongeluk overleefd en jaren later een messteek door een drugsverslaafde. Toen hij in het revalidatiecentrum lag met mij, was hij daar omdat hij door een dronken taxichauffeur ’s nachts op het zebrapad was geschept. Daardoor was hij nu immobiel en zat in een rolstoel. Net als ik was hij opgenomen om weer te herstellen en weer te leren lopen.

Ik leerde dat je ondanks tegenslag en pijn heel veel lol kunt hebben

Hij was degene die mij daar op mijn donkere dagen heel veel liet lachen met zijn humor. Hij straalde ongelofelijke levensvreugde en kracht uit. Ik leerde van hem dat je ondanks tegenslag en pijn heel veel lol kunt hebben, het leven zelf moet inkleuren en een zonnetje kunt zijn voor anderen. Dat je er ook lachend weer doorheen komt. Dat je erin moet geloven dat het beter wordt.

Ook toen we allebei weer genezen waren verklaard en herenigd met onze gezinnen, belde hij zeker twee keer per jaar zomaar even op. Hij opende steevast – met zijn Amsterdamse accent –  met: “Hé Toppertje’’. Dat was zoals hij me altijd noemde. Ook toen ik verzwakt was en me nutteloos voelde. Toen ik mijn handen weer enigszins kon gebruiken, vroeg ik mijn man om een klein schildersdoek en wat verf te kopen. Daarmee maakte ik een schilderijtje, voor mijn grote rolstoelvriend. Dat was mijn eerste stap om het leven weer kleur te geven en mij creatief uit te drukken. Ik vergeet nooit hoe trots en dankbaar hij was met dit gebaar.

Pas nu besef ik dat hij míj ook nodig had. En dát besef maakt mij emotioneel.

Waar ik dacht dat ík hem nodig had, had hij mij nodig. Om wie ik was, om wat ik hém kon geven. De rust die ik toen had omdat ik best wel verlamd was en weinig energie had. Om mijn creativiteit, om de gesprekken die we voerden met een lach en een traan. Dat ik ondanks alles ook mijn zonnetje liet stralen. 

Ik kan hem er helaas niet meer naar vragen, want hij is vorig jaar plotseling overleden en ik mis hem dan ook erg.

Stem af op jouw gevoel van nodig zijn

Het besef dat je nodig bent en ertoe doet, is van groot belang in je leven, maar ook in je ondernemerschap. Afstemmen op het gevoel dat je van betekenis bent, zorgt ervoor dat je in actie komt en de dingen doet die je te doen hebt.

Hoe is dat voor jou als je eraan denkt dat jij nodig bent? Dat je ertoe doet voor de mensen op je pad, voor je klanten? Kun je dat echt toelaten? Hoe voelt dat? Voel je een soort blijheid en verantwoordelijkheid opkomen? Dat je echt iets met je inspiratie gaat doen omdat het van betekenis is voor hen?

Omdat zij er kracht uit kunnen putten, omdat ze jouw hulp nodig hebben, omdat ze misschien heel chaotisch zijn en dingen op een rijtje willen zetten, orde willen scheppen, toekomstplannen willen maken en nu vastlopen/blokkeren, ruimte nodig hebben, een frisse blik, toekomstperspectief, verandering? Waar help jij mee?

Ik hoop zó dat jij dit ook voelt! Dat jij van betekenis bent, ik denk dat je dan pas gewoon de dingen gaat doen die je te doen hebt. Dat je dingen gaat uitproberen. Weet ook dat niet alles lukt of wordt opgepikt, maar begin vandaag. Stop met uitstellen en ga doen! Jij bent nodig.


Geschreven door: Brenda Serrée


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie