Wat jij als ouder kunt doen wanneer je kind in paniek schiet

Wat jij als ouder kunt doen wanneer je kind in paniek schiet
Persoonlijk

Een boos kind, een kind dat niks meer zegt of niet luistert kan jou een behoorlijk gevoel van machteloosheid en frustratie opleveren. Je krijgt het gevoel dat je geen grip meer hebt op de situatie. Je doet je best als ouder en probeert je kind te helpen, te corrigeren en stimuleren middels een beloningssysteem bijvoorbeeld, maar eigenlijk ervaar je al een tijdje dat het niet werkt. Heb je het gedrag van je kind al wel eens bekeken vanuit de geboorte?

Je kind begrijpen vanuit zijn geboorte

De geboorte is je eerste taak in het leven, het eerste dat jij zelf doet. Wanneer dat mis gaat (denk bijvoorbeeld aan een spoedkeizersnede), dan ervaar je als kindje paniek. Deze ervaringen neem je mee als een blauwdruk in het leven. Je kiest namelijk, zo klein als je bent, een manier om met die paniek om te gaan. Je kind gaan begrijpen vanuit zijn geboorte helpt je te begrijpen waarom je kind boos is, in paniek raakt of niet wil luisteren. Er ontstaat dan als vanzelf compassie voor je kind en van daaruit ga je anders reageren.

Durven zien wat je kind jou spiegelt

Maar er is meer dat je kunt doen. Alles wat je ervaart bij je kind, datgene wat jou raakt, gaat over jouw eigen innerlijke kind. En je kind raakt jou, geheel onbewust, soms diep in die oude pijn. Van daaruit reageer je dan als ouder. Op een manier die je eigenlijk helemaal niet wilt. Wanneer je je eigen oude pijn onder de loep durft te nemen, krijg je inzicht in jezelf. Je ontdekt waarom je boos wordt op je kind, waarom bepaald gedrag van je kind jou zo frustreert. En dat is al het halve werk.

Wanneer jij aan jezelf werkt, help je je kind

Wanneer je niet alleen het inzicht krijgt in je oude pijn, maar deze ook opruimt, dan reageer je op een hele andere manier naar je kind. Het gedrag van je kind raakt je dan veel minder of soms zelfs helemaal niet meer en dat betekent dat je je kind kunt geven wat hij nodig heeft.

Wil jij weten hoe je je kind kunt geven wat hij nodig heeft? Lees dit artikel op Jack & Juul, het zusje van Vrouw&Passie.Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie