Wat als je kind zich gevangen voelt op school?

Wat als je kind zich gevangen voelt op school?
Bewust leven

Herken je dit? Je zit vast. In je werk, in een relatie of in een situatie. Alles in je hele lijf schreeuwt dat dit niet goed voor je is. Maar ‘de standaard’ en je verplichtingen dwingen je toch binnen deze kaders te blijven. En alles wat jij kunt doen, is je conformeren. Je zet een masker op en gaat door. Want dit is wat er van je wordt verwacht. Best heftig hè. Hetzelfde kan een kind op school ervaren. Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer kinderen zich gevangen voelen op school.

De impact als je vastloopt is enorm

Als je vastloopt, heeft dit impact op mentaal en emotioneel niveau, maar ook je fysieke gesteldheid zal hieronder lijden. Daarnaast zal dit ook doorwerken in je relaties en je omgeving, waardoor op diverse vlakken de balans zoek is. En waar de één dit uit door huil-, driftbuien of ander ontladend gedrag, zal een ander juist dieper in zichzelf keren en alles opkroppen.

Voor buitenstaanders is dit moeilijk om te zien. Want degene die vastloopt, is vaak ook onbereikbaar of slaat om zich heen. En alle goedbedoelde adviezen maken het alleen maar erger. Het voor de ander oplossen, kun je niet. Sterker nog, veel mensen hebben zelf in zo’n situatie gezeten en weten dat het niet makkelijk is er zomaar uit te stappen. Maar zo blijven leven is ook geen optie.

Wat is het alternatief?

Soms heb je geen keuze en zul je je toch moeten aanpassen. Maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook uit balans moet leven. Je hoeft jezelf niet te verliezen in de uitdagingen op je pad. Sterker nog, hoe meer jij vanuit liefde en kracht leeft, hoe zichtbaarder ook de oplossingen voor je probleem worden. Want als jij je hart sluit en leeft vanuit boosheid en teleurstelling, zullen alle kansen die het leven je biedt om weer leiding over je leven te nemen aan je zicht voorbij gaan.

Het gaat er dus vooral om hoe jij er mee omgaat. Niemand heeft baat bij wegkwijnen in zelfmedelijden. Als je dus een ander echt wilt helpen, kun je diegene het beste ondersteunen om hiermee om te gaan. Om zichzelf en de wereld beter te leren begrijpen. En vanuit zijn ik-kracht zijn eigen unieke weg te volgen. Dan kun je in elke omstandigheid bij jezelf blijven en van daaruit weer stappen naar geluk zetten.

Voor kinderen die zich gevangen voelen op school geldt dit niet anders. Wil jij weten hoe jij jouw kind hierbij kan ondersteunen? Lees dan verder op Jack & Juul, het zusje van Vrouw&Passie.Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie