7 Magische vragen om al je problemen mee op te lossen

Een supersnelle manier om je leven positief te veranderen

7 Magische vragen om al je problemen mee op te lossen
Persoonlijk

Zit het even tegen? Loopt het allemaal niet zoals je wilt? Voel je je moe, uitgeput en wordt je opgeslokt door de waan van dag, waardoor je niet toekomt aan wat je écht belangrijk vindt? Stel jezelf deze 7 magische vragen en je zit onmiddellijk weer in een opwaartse spiraal.

Het is heel verleidelijk om anderen, je ouders, de situatie of de wereld de schuld te geven van jouw zorgen en problemen. Hoewel het misschien prettig lijkt dat je niet verantwoordelijk bent, is het tegendeel waar. Zolang je iets of iemand de schuld geeft van je situatie sta je niet in je kracht en maak je je afhankelijk van iets dat buiten jou ligt. Dat wat buiten jou ligt kun je meestal niet veranderen. Je kunt wel jezelf veranderen. Door er anders over te denken, ga je je anders voelen en dit zorgt voor ander gedrag met een ander resultaat. Zodra jij weer de volle verantwoordelijkheid op je neemt – en dat is echt iets anders dan schuldig zijn – sta je onmiddellijk weer in je kracht. Als je in je kracht staat, ontstaan nieuwe mogelijkheden.

Als je niet in staat bent de situatie te veranderen dan is je uitdaging om jezelf te veranderen

Victor Frankl

Als je de schuld geeft aan iets of iemand verlaag je je trillingsfrequentie. Door de wet van aantrekkingskracht trekken gelijksoortige trillingen elkaar aan. Door anderen de schuld te geven van jouw situatie verlaag je je eigen trilling en trek je alleen maar lagere trillingen aan. Je ellende en de onmogelijkheid van de situatie worden alleen maar groter. Op het moment dat je in je kracht gaat staan verhoog je je trillingsfrequentie en kom je uit die neerwaartse spiraal. En je hoeft echt niet direct in onrealistische gouden bergen te geloven. Begin met jezelf deze 7 magische vragen te stellen om weer in een flow te komen, het heft weer in eigen handen te nemen en om je leven weer de goede richting op te sturen.

Dit zijn de 7 magische vragen:

1. Wat is er nog meer mogelijk?

Als we in de problemen zitten hebben we de neiging om over onze problemen te blijven denken. Hiermee zetten we onszelf vast in het probleem. Je gedachten gaan malen en je denkt voortdurend dezelfde gedachten zonder dat er echt een oplossing komt. Je zou het graag anders willen maar je weet niet hoe. Doordat je je zorgen maakt en piekert ervaart je lichaam stress. Voor je lichaam en je brein betekent zorgen maken dat je in gevaar bent. Dit heeft te maken met de programmering van onze neocortex die gericht is op overleven.

Dankbaarheid is je snelweg naar je droomleven, een leven van overvloed en vreugde.

Zodra er gevaar dreigt, gaat je brein cortisol en adrenaline aanmaken. Je bloed wordt naar je armen, handen en benen gepompt zodat je direct kunt vluchten of vechten. Stel je jezelf maar eens voor in de oertijd en er komt een grote leeuw op je aflopen. Je lichaam en je brein willen overleven, dus je maakt je klaar om te vluchten of te vechten. Dit is heel effectief. Dit is nog steeds heel effectief als er werkelijk levensgevaar dreigt. Alleen kan je brein geen onderscheid maken tussen zorgen maken, piekeren of onzekerheid en écht levensgevaar. Voor je brein en je lichaam is dit allemaal hetzelfde en daarom reageren je brein en je lichaam hetzelfde.

In alle situaties die niet direct levensbedreigend zijn werkt dit tegen je. Want al je bloed wordt naar je ledematen gepompt, hierdoor verdwijnt er ook bloed en zuurstof uit je brein. En die heb je juist nodig om helder te denken. Je blik vernauwt, terwijl je juist een brede focus wilt hebben. Je bent bezig met overleven, terwijl jij juist wilt leven! In angst verlaag je je trillingsfrequentie waardoor je nog meer lagere trillingen aantrekt, terwijl je juist hoge trillingen wilt aantrekken van hoop, vreugde en overvloed.

Door deze eenvoudige vraag, haal je jezelf uit de stress modus. Je stuurt je brein je creatieve kant op. In de angst-modus kan je brein niet creatief zijn en dan kan er ook nooit een oplossing komen. Door deze vraag aan jezelf te stellen voel je je ook positiever en lichter. Want er is altijd een andere keuze, er is altijd een andere mogelijkheid, dat geeft hoop en vertrouwen. Hiermee verhoog je je trillingsfrequentie en trek je automatisch hogere trillingen aan, waardoor een oplossing mogelijk wordt waar je nog niet eerder aan hebt gedacht.

2. Hoe wordt het beter dan dit?

Met deze vraag ga je daadwerkelijk nadenken hoe het voor jou beter wordt. Wanneer is het voor jou beter, wat is dan wel aanwezig wat er nu niet is. Door je aandacht te richten op je verlangen, die altijd een hoge trilling heeft, ga je meer hogere trillingen aantrekken. Je probleem heeft altijd een lage trilling. Door alleen bezig te zijn met het denken aan je probleem verlaag je automatisch je trilling. En dan sta je niet in je kracht. Richt daarom je aandacht weer op je verlangen, dat kan door deze vraag.

3. Wat is de grootst mogelijke kleine stap die ik nu kan zetten om uit deze situatie te komen?

Als je de bovenste twee vragen aan jezelf hebt gesteld. Dan stel je deze vraag. Wat is nu mijn grootst mogelijke kleine stap om uit deze situatie te komen en mij weer te richten op wat ik wil, wat ik belangrijk vind. En maak die stap echt zo klein mogelijk. Want dan ga je hem ook echt zetten. Vaak worden we passief van problemen, dan weten we niet wat we moeten doen, omdat we de situatie in één keer willen oplossen. Maar zo werkt het niet. Ga je probleem stap voor stap oplossen en maak die stap zo klein mogelijk. Want dan zet je iets in beweging. Als je blijft zitten waar je zit en je doet niets, dan verandert er ook niets. Dus zet die eerste belangrijke stap. En dan de volgende. Denk niet te ver in het voren want dat verlamt. Zet stap voor stap. En laat elke stap zich ontvouwen. Zet die stap vanuit het nu. Vanuit het nu is altijd een volgende kleine stap mogelijk. En zo kom je uit je problemen en ga jij het leven creëren waar jij naar verlangt.

4. Wat is er positief aan deze situatie?

Vaak weten we pas achteraf wat er positief aan een situatie is. Als je ergens midden in zit voelt het niet als positief. Maar hoe kijken jullie terug op jullie dieptepunten? Wat heeft jouw dieptepunt jou gebracht? Ik heb van 2002 tot 2005 een burnout gehad en ik ben ook heel depressief geweest. Op dat moment was dat heel akelig en naar. Maar als ik erop terugkijk is dit een heel belangrijk keerpunt in mijn leven geweest. Het was een belangrijke wake-up call waar ik ondanks alles heel dankbaar voor ben. Juist dankzij mijn burnout ben ik weer teruggekomen bij mezelf, weet ik wie ik ben, waarom ik hier ben en wat ik wil in het leven. Ik heb meer dieptepunten in mijn leven gekend en ze hebben mij allemaal iets positiefs opgeleverd. Als dat bij jou ook zo is, dan kan je in de nare situaties al nadenken wat hier positief aan is. Op het moment dat je dat doet verhoog je weer je trillingsfrequentie, ontstaan er nieuwe mogelijkheden en kom je gemakkelijker uit je problemen.

5. Wat kan ik van deze ervaring leren?

Deze vraag sluit heel mooi aan op de vorige vraag. Ik heb heel veel geleerd van mijn dieptepunten en mijn fouten. Ik ben er altijd sterker, wijzer en beter uitgekomen. Dus verplaats je aandacht van het probleem naar wat je van dit probleem kunt leren. Je creëert hierdoor direct nieuwe mogelijkheden voor jezelf, je verhoogt je trillingsfrequentie, je krijgt een bredere blik en je creativiteit kan volop gaan stromen.

6. Waar ben ik dankbaar voor?

Dit is een hele krachtige vraag. Niet alleen als je problemen hebt! Dankbaarheid en Liefde hebben een hele hoge trillingsfrequentie. Dankbaarheid is je snelweg naar je droomleven, een leven van overvloed en vreugde. Zelfs in je meest ellendige situatie is er altijd wel iets waar je dankbaar voor kunt zijn. Als je het gevoel hebt dat er niets is om dankbaar voor te zijn, zoek het dan in hele kleine dingen. Zoals dankbaar zijn voor een dak boven je hoofd, of dat de verwarming het doet, of dat je tandpasta hebt om je tanden te poetsen, of dat je een kop thee kunt drinken. Als je elke dag begint met de dingen waarvoor je dankbaar bent en je eindigt je dag hiermee, zal je leven écht veranderen!

7. Welke kwaliteiten en/of hulpbronnen heb ik wel die ik nu kan gebruiken?

Dit is een prachtige vraag om deze 7 magische vragen mee af te sluiten. Door alle voorgaande vragen heb je je trillingsfrequentie verhoogt en sta je weer in je kracht en heb je contact met het creatieve deel in je, dat problemen en moeilijkheden kan oplossen. In plaats van te denken wat je allemaal niet kunt en wat er allemaal niet is. Kun je je aandacht verplaatsen naar wat je wel hebt en wat je wel kunt.

Je hebt altijd kwaliteiten en hulpbronnen tot je beschikking om je problemen op te lossen en je doelen te bereiken. Er zijn veel dingen die je kunt, waar je goed in bent. Bovendien heb je vaker in je leven problemen en moeilijkheden gehad, die heb je ook kunnen oplossen. Hoe kun je deze kwaliteiten en vaardigheden nu inzetten om jouw grootst mogelijke kleine stap te zetten.

Wat zijn je hulpbronnen? Dit kunnen interne hulpbronnen zijn, zoals je kwaliteiten. Hulpbronnen waar je zelf direct toegang toe hebt, zoals deze vragen. En meditatie is ook een prachtige hulpbron. Je hebt ook externe hulpbronnen zoals vrienden, familie. Maar je kunt ook een bekende persoon die je bewondert uitkiezen om te onderzoeken hoe die zijn problemen heeft opgelost. Of je zoekt een groep met gelijkgestemden die jou verder kan helpen. Want je hoeft het écht niet alleen te doen.

Ik heb op Facebook een prachtige KIBA Community: een plek voor persoonlijke en spirituele groei. Een plek waar jij je kennis en ervaring kunt delen, maar ook je vragen. Er zit ontzettend veel waarde, kennis en ervaring in deze community en er is altijd wel iemand die jou kan helpen met je vraag. Er zijn al meer dan 800 leden. Deelname aan deze community is gratis.

De laatste en belangrijkste stap: laat los

Als je jezelf deze 7 magische vragen hebt gesteld is het heel belangrijk om los te laten. Dit is een essentiële stap in het hele proces. Je hoeft de antwoorden op alle vragen niet te weten. Het is belangrijk dat je deze 7 magische vragen aan jezelf stelt ook al weet je nu nog geen antwoord. Stel ze elke dag, ’s ochtends én ’s avonds. Want daarmee verhoog je je trillingsfrequentie en kunnen oplossingen naar je toekomen zonder dat je ze bedenkt. Laat los en stel je open voor alle mogelijkheden. Want hulp en antwoorden komen vaak uit een onverwachte hoek. Door niet alle oplossingen te bedenken wordt er juist meer mogelijk. Je stelt je open voor alle mogelijke antwoorden, je stelt je open voor iets dat groter is dan jij, waar je nu nog helemaal niet aan denkt.

Erken, herken en ken je situatie

Omarm je situatie hoe moeilijk die ook is. Want dan verdwijnt de weerstand, dan verdwijnt het vechten tégen de situatie. Deze 7 magische vragen helpen jou je situatie te omarmen en te erkennen, weerstand verdwijnt en je richt je met deze vragen weer op de toekomst en je mogelijkheden. Je trillingsfrequentie stijgt en je creativiteit komt weer vrij. Daarmee trek je weer gelijksoortige hoge trillingen aan, dan kom je weer in een opwaartse spiraal en zal je leven ten goede veranderen.


Geschreven door: Sabine Hess


Foto: bron

Foto: TygerTy


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie