5 tips om jouw ideale coach te vinden

5 tips om jouw ideale coach te vinden
Persoonlijk

Zou jij graag een mentor of leraar willen die jou een stap verder helpt? Het spreekwoord zegt dat wanneer je er aan toe bent de juiste leraar verschijnt. Maar je hebt hem of haar nog niet gevonden en soms voelt het alsof je het allemaal alleen moet doen. Je zou graag een sparringpartner willen hebben waar je van kunt leren, die zijn of haar ervaring met je deelt en je vertelt welke fouten je niet moet maken. Lees hier 5 tips om jouw ideale coach te vinden.

Als jij leidinggevende, trainer of coach bent of je hebt een onderneming waarin je mensen helpt, dan heb je zelf de rol als mentor. Soms rijst dan de vraag: wie kan mijn mentor of coach zijn? Van wie kan ik leren? Wie kan mij helpen als ik ergens mee zit? Met wie kan ik sparren, zodat ik het niet alleen hoef te doen? Een mentor of coach in de arm nemen is heel slim, want zo kun je leren van de ervaring van de ander, hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden en voorkom je kostbare fouten.

Maar hoe vind je de juiste mentor, de juiste coach die jou een stap verder helpt?

Lees hier 5 tips om je ideale coach te vinden.

1. Focus je op meerdere coaches in plaats van één

Vaak ben je op zoek naar die éne perfecte mentor, die ene goeroe, die ene leraar, die ene coach. Maar je hoeft je niet te beperken tot slechts één persoon. Richt je op meerdere mentoren, coaches en leraren. Elke coach, elke leraar en elke mentor heeft een specialiteit. Zijn of haar manier van doen. Uiteraard kun je hier heel veel van leren. Maar wat is er nog meer? Welke andere manieren zijn er om jouw doelen te bereiken? Juist door verschillende perspectieven te onderzoeken kun jij je eigen stijl ontwikkelen. Eruit halen wat voor jou werkt. Kopiëren heeft geen enkele zin! Want wat werkt voor de ander hoeft niet voor jou te werken. Blijf altijd kritisch kijken, voelen en ervaren wat bij jou past. Observeer succesvolle mensen in jouw vakgebied, haal er uit wat voor jou werkt. Dan ontwikkel je je eigen unieke manier die bij jou past. En dan werkt het. Dan maak je optimaal gebruik van de law of attraction omdat je er helemaal achter staat en er een goed gevoel bij hebt.

Zoek vooral ook vrouwelijke voorbeelden. Er zijn nog steeds meer beroemde en succesvolle mannen dan vrouwen. Mannen hebben hun eigen manier van doen, hun eigen manier om succes te bereiken. Vrouwen doen het vaak net even anders. Zorg ervoor dat jij naast beroemde en succesvolle mannen óók succesvolle vrouwen observeert en ontdek welke manier het beste bij jou past.

2. Je hoeft je leraar niet perse live te ontmoeten

Veel beroemde, succesvolle coaches zijn niet altijd gemakkelijk te bereiken. En vaak kosten individuele sessies veel geld. Maar je hoeft je coach niet persé live te ontmoeten. Ga de mensen die jij bewondert intensief volgen. In ons internettijdperk zijn er mogelijkheden genoeg. Zorg ervoor dat je al hun webinars kijkt, al hun boeken leest, al hun master classes volgt, al hun audiotapes luistert en al hun interviews leest. Daar leer je heel veel van. Want als je een boek schrijft, een online masterclass of een interview geeft, dan wil je het beste van jezelf laten zien, je wil jouw boodschap zo goed mogelijk overbrengen. Zo heb je de essentie wat iemand wil overbrengen al te pakken.

Als je iemand intensief volgt ga je de ander beter kennen. Misschien komt er zelfs een moment dat je een interview of masterclass kijkt en al weet wat de ander gaat zeggen! En als je veel van de ander hebt gevolgd, kun je ook deze techniek toepassen: Stem je in een meditatie af op die persoon. Bijvoorbeeld door die persoon te visualiseren, met je intentie verbinding maken, of te doen alsof je die persoon bent. En dan stel je de vraag: wat zou hij/zij doen in die situatie. En laat je verrassen door het antwoord.

3. Bouw aan je dromen, maak ze waar

Het is heel belangrijk om jouw droom waar te maken. Focus je op jouw dromen, maak ze belangrijk. Zet elke dag je grootst mogelijke kleine stap op weg naar jouw doel. Deel je kennis en je dromen met zoveel mogelijk mensen. Laat zien dat je er serieus mee bezig bent. Span je maximaal in. En doe dit met enthousiasme, vol overgave en vertrouwen. Dan maak je optimaal gebruik van de law of attraction. Dan wordt dit vanzelf opgemerkt en komen er mensen naar je toe die jou willen helpen. Inspiratie inspireert! Dit is zeker belangrijk als je een bekend persoon als mentor wilt, of iemand die al verder is dan jij. Deze mensen hebben het druk, hun tijd is kostbaar. Zij willen alleen in mensen investeren die zich maximaal inzetten, die in zichzelf geloven en in hun kracht staan. Zij zullen geen mensen willen coachen die in de slachtofferrol zitten of onvoldoende gemotiveerd zijn. Ze moeten potentie in jou zien.

4. Wees heel specifiek in je vraag

Wat wil je precies leren? Welk specifiek probleem wil je oplossen? Maak je vraag niet te algemeen.

Bouw jij op dit moment aan je eigen bedrijf, dan wil je misschien social media gaan inzetten. En nog specifieker: je wilt je richten op Facebookadvertising.

Ben je een startende ondernemer of ben jij juist toe aan een volgende stap? Wat heb je dan precies nodig? Voor elke bedrijfsfase heb je specialisten.

Wil jij je expertstatus meer neerzetten? Hoe wil je dit precies doen? Met het schrijven van een boek, door het geven van lezingen, door het ontwikkelen van online trainingen, of jezelf nog meer te ontwikkelen in je vakgebied? Elke manier heeft zijn eigen aanpak en kent zijn eigen specialisten.

Als jij je vraag heel specifiek maakt, is het veel gemakkelijker een expert te vinden. Heb je meerdere vragen, zoek dan meerdere experts.

5. Je leraren zijn vaak dichterbij dan je denkt

Vaak zoeken we onze leraren en mentoren bij succesvolle en bekende mensen. Maar kijk eens om je heen. Zoek je mentoren in je naaste omgeving. En die hoeven echt niet allemaal ‘hoger of meer’ te zijn dan jij. Je kunt van iedereen leren. Van je eigen klanten, je kinderen, je familie, je collega’s en van het leven zelf.

Je kunt ook deelnemen aan groepen waarin gelijkgestemde mensen zitten, die dezelfde dromen en doelen hebben als jij. Want dan inspireer je elkaar en kun je elkaar helpen. Het is fijn om echt verbinding met anderen te maken, te praten met mensen die in dezelfde fase zitten als jij. Zo hoef je het niet alleen te doen. Want het is heel belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die in je geloven en jou verder willen helpen.

Ik heb zo’n groep op Facebook: de KIBA Community.

Wil jij gelijkgestemde mensen om je heen die in jou geloven? Vind je het fijn om je vragen te stellen aan mensen die in dezelfde fase zitten als jij? Vind je het leuk om jouw kennis en ervaring te delen? En wil jij het niet langer alleen doen?

Dan is de KIBA Community dé juiste plek voor jou. Deelname is gratis!

In mijn KIBA Community zitten al meer dan 900 leden. Daar ben ik superblij mee! Ik vind het echt superleuk om deze community te mogen leiden. Ik merk echt dat er behoefte is om met gelijkgestemde mensen samen te zijn, zodat je het niet alleen hoeft te doen. Het is superleuk om te zien, dat er een plek is met gelijkgestemden die elkaar steunen, waar je je kennis, passie en ervaring kunt delen, elkaar vragen kunt stellen en elkaar kunt helpen als dat nodig is. Kijk hier en wordt direct lid van deze prachtige community.


Geschreven door: Sabine Hess


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie