5 tips om ‘ja’ te zeggen tegen het onbekende

5 tips om ‘ja’ te zeggen tegen het onbekende
Persoonlijk

Wat gebeurt er als ik ‘ja’ zeg op alles wat op mijn pad komt? Dat is eng. Dat durf ik niet. Ik ben bang om dingen te doen die ik niet ken. Ik durf niet uit mijn vertrouwde omgeving te gaan.

Weet jij wat jou nu tegenhoudt? Is het angst voor het onbekende? Is het onzekerheid, de kans om te falen of te mislukken? Of ben je bang om iets te verliezen?

Hoe ervaar je alles op dit moment? Vind je het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen taken en plezier, werk en gezin, tijd voor jezelf? Of denk je bij jezelf ‘Ik weet wat ik nu heb en dat wil ik niet verliezen’?

Als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg
(Albert Einstein)

Ja zeggen!

Er zijn 100 en 1 rationele redenen om niet ‘ja’ te zeggen tegen alles wat er op je pad komt. Bijvoorbeeld:

  • Ik kan het niet maken…
  • Ik heb geen tijd…
  • Ik moet geld verdienen…
  • Ik wil voor mijn gezin zorgen…
  • Ik moet mijn collega’s helpen

Rationeel zijn het stuk voor stuk heel geldige redenen. ‘Ja’ zeggen tegen jezelf, is ‘ja’ zeggen tegen je anders zijn of uniek zijn; jezelf anders voelen; anders denken; je eigen kleuren durven laten zien; kiezen voor jezelf; je intuïtie durven volgen … Keuzes die je baseert op innerlijk of intuïtief weten, zijn vaak niet rationeel te vatten of te verklaren.

Wat gebeurt er als je overal ‘ja’ tegen zegt?

Je gaat zonder twijfel, dingen doen die je nog nooit eerder deed. Zaken waar je het bestaan niet van wist. Activiteiten waarvan jij geen idee van had dat je ze kon. Je hebt nieuwe ervaringen en ontdekt andere mogelijkheden. Dan mag je trots zijn op de dingen die je dan ineens wel blijkt te kunnen of te durven. Je groeit en krijgt meer zin om telkens een stapje verder te gaan. Er komt steeds meer binnen je bereik. Je gaat vaker pro-actief actie ondernemen waardoor jouw wereld van mogelijkheden groeit.

5 tips om ‘ja’ te leren zeggen tegen het onbekende:

  1. Kies om elke dag ‘ja’ te zeggen tegen iets wat je nog nooit hebt gedaan. Begin met kleine dingen, maar doe het elke dag.
  2. Stap er met volle overtuiging in en doe het.
  3. Kijk naar het resultaat.
  4. Vier succes en tegenslag. Bedenk dat elke ‘ja’ een stap is uit je comfortzone en dus een feestje waard is!
  5. Noteer elke avond alle ‘ja’s’ in je ja-dagboek. Op momenten dat het iets minder gaat, kan je terugbladeren in je ja-dagboek.

Ja Jan

Inspiratie opdoen? Op de Vlaamse televisie zegt Jan Van Looveren zestig dagen lang voluit ‘ja’ tegen het leven. De Facebookpagina van dit programma is ook zeer inspirerend.


Geschreven door: Saskia SmetDeel dit artikel

Volg Vrouw&Passie