3 Vragen om 2017 positief te beginnen

3 Vragen om 2017 positief te beginnen
Bewust leven

2016 is afgelopen en 2017 net begonnen. In plaats van de gebruikelijke nieuwjaarswensen wil ik jou op een andere manier inspiratie geven voor 2017. Hiervoor kijken we terug op het afgelopen jaar. Dit lijkt paradoxaal, maar we kijken niet zomaar terug. We kijken heel gericht terug met drie eenvoudige vragen. Maar deze vragen hebben een groot effect; ze zorgen ervoor dat jij 2017 met positieve energie kunt beginnen.

Drie eenvoudige vragen met een groot effect

Onderstaand geef ik je drie eenvoudige vragen. Maar als je even de tijd neemt om ze te beantwoorden dan hebben ze een groot effect. Deze vragen helpen jou om 2016 af te sluiten en af te ronden. Zodat jij 2017 met een schone lei kunt beginnen met heel veel positieve energie. Met deze drie vragen kijk je naar de lessen die jij het geleerd, die je mee kunt nemen naar het nieuwe jaar, waar je trots op bent en wat je kunt loslaten.

Dit zijn de vragen:

1. Waar ben je trots op?

Wat heb je gedaan, gecreëerd of ervaren waar je echt heel trots op bent? We leven zo snel in de waan van de dag. Alles gaat heel snel, waardoor we niet of nauwelijks stil staan bij de dingen die we hebben gerealiseerd. Wat je voor elkaar hebt gekregen, wat je hebt geleerd, hoe je bent veranderd. Welke voortgang je hebt gemaakt, wat je hebt ontwikkeld en hoe je bent gegroeid dit jaar. Neem even de tijd om stil te staan bij wat jij dit jaar allemaal hebt bereikt.

Neem even de tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar.

Het is natuurlijk heel goed om dromen, nieuwe wensen en nieuwe doelen te hebben voor het komende jaar. Dat geeft jou inspiratie en betekenis om door te gaan. Maar sta ook stil bij wat je al hebt bereikt, wat je hebt geleerd. Want dat is iets wat we snel vergeten als we alleen maar vooruit kijken.

En schrijf dit op, zodat je het later nog eens terug kunt lezen. Vooral op momenten dat je innerlijke criticus de hoek om komt kijken. Op het moment dat je het even niet meer ziet zitten of bent ontmoedigd omdat dingen niet lukken of niet zo snel gaan als je had gehoopt.

2. Van welke gemaakt fouten heb je geleerd?

Welke fouten heb je gemaakt, wat ging niet zo goed dit jaar? En kijk hier met afstand naar, zonder oordeel en met compassie. Straf jezelf niet voor de fouten die je hebt gemaakt. Kijk voorbij de fout, kijk voorbij de dingen die niet goed zijn gegaan. En dan ontdek je wat je uit deze ervaringen hebt geleerd, welke lessen hierin verborgen zaten. Vaak leveren de diepste dalen de grootste inzichten op. En je hebt het allemaal overleefd. Je komt er meestal beter en wijzer uit.

Als je van je fouten leert, heeft de fout zin en betekenis gehad.

Door terug te kijken naar dingen die fout zijn gegaan, heb je een breder perspectief. Je bent meer objectief en je hebt meer afstand, waardoor je beter kunt zien wat het je heeft opgeleverd. In de situatie zelf ben je meestal kritisch naar jezelf, maar als je erop terugkijkt ontdek je ook de lessen die je hebt geleerd. Want het gaat er niet om dat je geen fouten mag maken of dat je fouten moet voorkomen. Dat creëert faalangst en angst houdt je klein. Het is juist belangrijk dat je durft te experimenteren, fouten durft te maken. Zo kom je verder dan wanneer je niets doet omdat je bang bent om fouten te maken. Als je van je fouten leert, heeft de fout zin en betekenis gehad. Dan kun je van je fouten groeien en wijzer worden. En dan kun je het de volgende keer beter of anders doen.

Wanneer is in je leven vallen falen geworden?

Vroeger toen je klein was en leerde lopen, moedigden de volwassenen je aan om vooral die eerste stappen te zetten. En als je viel, dan troostten ze je. En moedigden jou aan om het vooral nog een keer te proberen. Niemand twijfelde er aan dat je ging lopen, het was alleen de vraag wanneer. En wanneer is in je leven vallen falen geworden? Durf weer te vallen, durf fouten te maken. Stel je voor dat je als kind je eerste stapjes niet zou hebben gezet omdat je bang was om te vallen? Dan had je nu niet kunnen lopen en had je je leven behoorlijk beperkt en klein gehouden. Dus ga. Leer van je fouten zodat je kunt groeien, Vooruit kunt komen, meer ervaren kunt worden, wijzer kunt worden.

3. Wat ben je bereid om los te laten?

Wat kun je opruimen? Wie of wat horen niet meer in je leven thuis? Welke projecten, taken en doelen die al tijden op jouw to-do-list staan en waar je niet aan toe komt, kun je gewoon schrappen? Bevrijd jezelf hiervan, laat het los.

Door het los te laten, kom je weer in je kracht en kun je verder.

Welke belemmerende gedachte wil je laten gaan die jou tegenhoudt om in je grootsheid te stappen? En welke bekrachtigende gedachte zet je hiervoor in de plaats? Welke boosheid, woede, teleurstelling, schuld of schaamte kun je loslaten? Wie kun je vergeven? Want vergeven doe je vooral voor jezelf, om zelf vrij te zijn. Als je boos op iemand blijft, iemand de schuld geeft of iemand haat, dan belast je je zelf. Het is als het drinken van een gifbeker en hopen dat de ander doodgaat. Door het los te laten, verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoelens, kom je weer in je kracht en kun je verder. Wees als een boom die in de herfst al zijn dode bladeren loslaat. Om in de lente weer opnieuw te kunnen groeien en bloeien.

Ik hoop dat deze vragen jou meer in je kracht zetten om 2017 met nieuwe inspiratie te kunnen beginnen. Ik hoop dat je in 2017 meer jezelf kunt zijn, meer Ja! zult zeggen tegen jezelf en Nee! tegen de ander.

Be the Change you want to see in the world.

Wees zelf de verandering in de wereld die jij graag wilt zien. Maak jouw dromen waar. Stap in je grootsheid. Want je bent het waard! En inspireer anderen hetzelfde te doen, want ook zij zijn het waard. Zo bouwen we samen aan een mooiere wereld. Want hemel op aarde is een keuze die we kunnen maken, en niet een plek die we hoeven te zoeken.


Geschreven door: Sabine Hess


Foto: bron


Deel dit artikel

Volg Vrouw&Passie